През следващите три години в София ще отворят врати нови

...
През следващите три години в София ще отворят врати нови
Коментари Харесай

Бум на петзвездните хотели в София, защо точно сега

През идващите три години в София ще отворят порти нови първокласни хотели на три международни вериги – „ Интерконтинентал”, „ Хаят” и „ Мариот”. Освен задграничните вложения в бранша има и български. Предстои да проработи петзвезден хотел в „ Милениум център”. План за ремонт и повишение на категорията до 5 звезди има и новият притежател на „ Гранд хотел България”. Очаква се развиване и на плана „ Гранд каньон” в „ Младост”, на турската компания „ Гаранти коза”, която има контракт със „ Суисотел”. В него също е плануван за създаване първокласен хотел.

София – една столица с доста лица

Бум при парцелите в София

Ще спрат ли руснаците да купуват парцели у нас

Ако всички тези планове се осъществят легловата база в сегмента на петзвездните хотели в София ще нарасне повече от двойно.

Защо вложителите са избрали тъкмо този миг, с цел да дойдат в България?

Според Пламен Бачев, управител оценки и консултиране във „ Фортън”, следим възстановяване на пазарните условия – пораства търсенето на хотелско настаняване (пътуванията и нощувките), усилват се междинните цени на нощувка и нараства броят на локалните и интернационалните вложители, които желаят да вземат участие в този напредък. Капиталът търси възвръщаемост. А подобряващите се пазарни условия дават опция за нейното осъществяване.

Георги Киров, шеф „ Инвестиции” в „ Колиърс” пък показва, че запълняемостта на хотелите в София се въздейства от няколко фактора.

Последните години, най-силен резултат имат самолетните компании за бюджетно пътешестване. „ Летище София” отбелязва растеж на пътувалите от 5 млн. през 2015 година до близо 7 млн. 2017 година или 40% за 2 години. Паралелно на тази наклонност, легловата база обаче съвсем не е увеличавана.

Сериозен фактор за повишение на търсенето е и българското председателство на Съвета на Европейския съюз . Като резултатът не се изчерпва единствено с непосредствено идващите по отношение на другите мероприятия по този мотив. Има възстановяване на имиджа и повишение на интереса към София като дестинация.

Трябва се означи и нарасналата инвеститорска интензивност сега в хотели в района на Централна и Източна Европа. В България трендът също е повлиян от нея.
 София София
Последните 12 месеца се следи увеличена претовареност, както и повишаване на междинната цена на стая в страната. Разбира се, не всеки усеща подема. По-скоро 5 звездните хотели, както и 4 звездни с непознат бранд, съумяват да отбележат растеж.

Същевременно има доста хотели, които заради дребен брой стаи и липса на спомагателни площи - заведения за хранене, конферентни зали и други, нямат така наречен резултат на „ икономии от мащаба “ и не съумяват да се повлияят от позитивният пазарен тренд. За задачата са нужни приблизително най-малко 100 стаи. През последните години има акомодация на локалните вложители и доста от новопостроените хотели са по-големи, разяснява Георги Киров от „ Колиърс”.

Заетостта в София на стаи с 4 и 5 звезди през 2017 година, по оценки на „ Фортън”, е покрай 70%, откакто в годините до 2014 година гравитираше към 60 на 100.

Влияние върху пазара оказват и значими за България бъдещи събития, като предстоящото приемане на страната в еврозоната и Шенген .

То значително е към този момент употребявано, доколкото това е част от интеграцията на българската с европейската стопанска система, изяснява Пламен Бачев. По-съществен резултат ще има след самите събития. Приемането на еврото ще отстрани напълно усещането за валутен риск измежду европейските вложители, а влизането в Шенген на доктрина би трябвало да улесни директните или комбинирани пътувания на жителите отвън Европейския съюз до разнообразни европейски страни.

Това са идващите стъпки от продължаващата интеграция на България в европейската и световната стопанска система, а България като туристическа дестинация е облагодетелствана от процеса. В дълготраен проект и с изключение на резултата на естествения бизнес цикъл, съгласно Пламен Бачев няма аргументи да чакаме друго, с изключение на напредък на туризма и хотелския бранш, на вложенията и не на последно място на цената на хотелските активи.

Вярно е, че валутният ръб е с 20 годишна история, през която закрепеният курс се е запазил. Но в случай че имаме евро в България като валута за разплащане това би улеснило и понижило страха на екскурзианта, който посещава страната за първи път, разяснява Георги Киров.

Експертите са безапелационни, че за разлика от морския летен туризъм, пазарът при градските хотели се въздейства главно не от конкуренцията на прилежащите страни, а от икономическия цикъл. Инвестициите в такива недвижими парцели са дълготрайни и риск има на първо място при вложителите, които разчитат в огромна степен на привлечено финансиране, тъй като те са най-уязвими при прекосяване в идващия стадий на бизнес цикъла.

Другите обилни опасности са свързани с съществуването на работна ръка, нарастването на цената на труда, която афектира цената на стаите и облагата на хотелиерите, както и разноските за образование и задържане на фрагменти.
 София София
Средногодишният напредък на гостите на хотелите в България в интервала 2014-2017 година е съвсем 8%, а общият – 25% , показва Пламен Бачев. В София резултатите са по-високи – над 9% приблизително и над 30% общо изменение. В този интервал броят стаи особено в столицата и особено във високия клас набъбна минимално. София е пазарът, на който от „ Фортън” чакат най-силен растеж на предлагането, въпреки че има признаци за възкръсване на избрани местоположения по Черноморието, изключително при доста огромните хотели с 350-450 стаи.

Последната година хотелите в София са съвсем цялостни от понеделник до четвъртък и заетостта им нараства още повече в почивните дни . Така че, съгласно Пламен Бачев, преди всичко евентуално има известно търсене, което не е осъществено и ще бъде посрещнато от новите обекти. Второ, като част от световни вериги - „ Суисотел”, „ Мариот” и „ Хаят”, доста от новите хотели ще имат достъп до стратегиите им за лоялни клиенти. Първите месеци от активността им ще бъдат съпроводени от сериозен маркетинг, който също ще даде резултати. Трето, въпреки че в София има избран брой петзвездни хотели, няма доста нови хотелски здания, а стандартите и желанията на клиентите през днешния ден не са тези от 60-те, 70-те или 80-те години на предишния век, когато са издигнати множеството. И не на последно място пазарът пораства с доста високо движение сега, тъй че ще има известна инерция през идващите година-две, стига да няма външни шокове като икономическа рецесия, война или тероризъм.

А има марки с история на пазара, отсъстващи сега, като „ Радисън” или „ Шератон” . Три са главните трудности, които би трябвало да преодолеят световните хотелски групи: локация, план и сътрудник. Но защото на процедура всички биха работили единствено на контракт за ръководство в България, рискът за тях е невисок.

Според Георги Киров от „ Колиърс” новите 5-звездни хотели ще подобрят имиджа на страната. Това важи изключително за интернационалните хотелски вериги, които биха рекламирали София като дестинация и евентуално даже единствено заради тяхното наличие в града ще се увеличи търсенето на хотелски услуги и недвижими парцели.

„ Фортън” е водеща консултантска компания в бранша на бизнес парцелите. Част от „ AG Capital”, най-големия холдинг за недвижими парцели в България. „ Фортън” е и стратегически сътрудник на „ Cushman & Wakefield” за страната.

„ Колиърс Интернешънъл” е водеща компания за недвижими парцели, предоставяща услуги на локални и интернационалните клиенти. За нея работят 2 400 експерти в 37 страни по света.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР