През следващите шест години България ще закрие всичките 28 специализирани

...
През следващите шест години България ще закрие всичките 28 специализирани
Коментари Харесай

България ще закрие домовете за хора с психични разстройства

През идващите шест години България ще закрие всичките 28 профилирани институции за настаняване на хора с психологични разстройства и умствена назадничавост. Това бе от прокуратурата. Информацията бе изнесена единствено два дни след покъртителния отчета на, който извади нескрито средновековните практики за отнасяне на хора с психологични проблеми в страната, в това число пердах и връзване с вериги.

Докладът на Съвета на Европа бе направен след посещаване в страната на задгранични експерти през август. Оказва се, че още тогава те са сезирали прокуратурата за “нередности “ в домовете за настаняване на хора с психологични разстройства в селата Говежда, Куделин и Самуил

Въпросните наредности обаче звучат напряко като закононарушения. В сигнала се приказва за принуждение от страна на личния състав върху пациентите, допускане на принуждение сред пациенти, принудително затваряне на хора в изолатори, неприятна хигиена и миризма на урина в домовете, използване на лекарствени средства без лекарско наставление и други.

Българските управляващи са направили инспекция в домовете близо два месеца след сигналите – в интервала 26 октомври – 20 ноември. В резултат на откритото по време на инспекциите общественото министерство е заявило, че ще изготви проекти закриване на домовете в селата Куделин и Говежда. След 2022 година ще се изготвят проекти за закриване на всички профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост, финансирани със средства от държавния бюджет.

Докладът на Съвета на Европасе базира върху визитите на специалистите и в държавните психиатрични лечебни заведения " Св. Иван Рилски “ в Курило, в село Царев Брод и болничното заведение в Бяла. От документа остава усещането за проявяваното в България варварско отношение към извънредно уязвими хора, които вместо грижа, получават изтезания от необучения и зле заплатен личен състав.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР