През следващите седмици ще настъпи масово заразяване с Омикрон, а

...
През следващите седмици ще настъпи масово заразяване с Омикрон, а
Коментари Харесай

Вирусолог: Хората масово ще се заразят с Омикрон, а това ще доведе до скорошен край на пандемията

През идващите седмици ще настъпи всеобщо заразяване с Омикрон, а дружно с имунитета от имунизациите това ще докара до неотдавнашен завършек на пандемията. Още тази година ще се върнем към естествения живот, предсказват вирусолози. Toва споделя водещият немски вирусолог Кристиан Дростен. В изявление за " Тагесшпигел “ специалистът споделя, че " благодарение на имунизациите до момента е измината задоволително огромна част от този път “.

" Неизбежно е: рано или късно всички ще се заразят с ковид "

Именно с помощта на имунизациите, съгласно Дростен, инфекциите с новия вид на ковид Омикрон протичат доста по-меко. Вирусологът ги съпоставя с " пътуващ трен, на който се качваме в придвижване “. Добрата вест в тази ситуация е, изяснява Дростен, че сега този трен се движи с комфортна за нас мудна скорост, въпреки никой да не може да изключи вероятността по-късно той още веднъж да ускори скоростта.

Според вирусолога вариантът Омикрон съставлява късмет, само че единствено в случай че е изпълнена една причина - благодарение на имунизациите обществото да има към този момент необятен имунитет против ковид. В интервюто за " Тагесшпигел “ Дростен споделя и това: " Рано или късно всички ще се заразят със SARS-CoV-2 - това е неизбежно. Няма как цялото население да си поставя бустерни дози през няколко месеца “.

Експертът твърди, че имунитетът измежду популацията се развива в вярната посока: " Но и отсега нататък имунизирането ще играе решаваща роля, тъй като за неимунизираните вирусът е изключително рисков “, споделя Дростен, представен от " Deutsche Welle ".

" Германия сега е на път да разгласи пандемията за завършена и да заяви началото на ендемичната фаза, само че заради огромния дял възрастни хора в обществото сме принудени да реализираме имунитета посредством имунизации, тъй като естествените инфекции с ковид биха предизвикали гибелта на прекомерно доста хора “, акцентира реномираният академик. Според него Германия би трябвало да извърви остатъка от пътя, с цел да може в хода на 2022 година да навлезе в ендемичната фаза и да разгласи пандемията за завършена.

На въпрос дали в миналото ще можем да живеем както преди пандемията, ученият дава отговор с думите: " Да, безусловно. В това съм изцяло уверен “. Кристиан Дростен предсказва и евентуален идващ пробив в борбата против ковид. Според него в бъдеще вероятно ще има спрей, съдържащ отслабени вируси или някакъв техен вид, който при впръскване в носа да пази лигавицата и да основава имунитет. През идната зима обаче към момента може да има висок брой инфекции, споделя специалистът и прибавя: " Навярно още веднъж ще би трябвало да носим маски в закритите пространства, така като защитата ще е намаляла, а рисковите групи ще би трябвало да бъдат предпазвани по-интензивно “.

Скорошен завършек на пандемията?

Епидемиологът Клаус Щьор, дълготраен специалист към СЗО, също предсказва неотдавнашен завършек на пандемията. Според него през идващите седмици ще настъпи всеобщо естествено заразяване с Омикрон, което няма по какъв начин да се предотврати.

Това, съгласно Щьор, ще сътвори натурален имунитет, който " ще надгради имунитета от имунизациите “. Двата имунитета дружно ще доведат до трайна имунна отбрана, тъй че да е ненужно слагането на четвърти, пети, шести и по-нататъшни бустерни дози. Чак през есента, съгласно специалиста, ще би трябвало да се реши още веднъж дали на хората над 60-годишна възраст да се предложи нова подсилваща имунизация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР