През следващите години ще бъдат инвестирани над 500 млн. лв.

...
През следващите години ще бъдат инвестирани над 500 млн. лв.
Коментари Харесай

Министър Цеков: Над 500 млн. лв. ще бъдат инвестициите в област Варна през следващите години

През идващите години ще бъдат вложени над 500 млн. лева в област Варна , като в тази сума не са включени средствата за Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на работна среща във Варна с регионалния шеф на Варна проф. Андрияна Андреева , кметове от района и депутати, оповестиха от отрасловото ведомство. 

По време на срещата министърът осведоми, че в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет са включени 100 плана на общини от област Варна за 387 млн. лева за трите години , в които ще се извършва финансовата стратегия за общините с финансиране от държавния бюджет. Към вчерашна дата в Министерство на регионалното развитие са постъпили към 500 заявки за финансиране .

„ Очакваме този четвъртък от Министерски съвет да бъдат признати постановления за осъществяване на бюджета и за разпоредбите за финансиране на финансовата стратегия “ , изясни министърът и добави, че проектът е подписването на контракти да стартира през идната седмица.

Той обясни създадените правила за финансиране на планове и акцентира, че кметовете не би трябвало да имат терзание, в случай че нямат цялостна подготвеност с документите . Ключът е те да бъдат изпълнени до края на 2026 година , тъй че заявките може да бъдат подадени при обезпечаване на цялостна подготвеност.

Освен ресурса от финансовата стратегия, община Варна има обезпечени 53 млн. лева , в случай че подаде планове по Програма „ Развитие на районите “, а 130 млн. лева ще бъдат вложени посредством „ Български ВиК холдинг “ ЕАД , стана ясно в хода на диалога.

„ Най-важните пътни планове за Варна са автомагистралите „ Хемус “ и „ Черно море “ , беше безапелационен районният министър.

По думите му с приемането на Закона за държавния бюджет казусът със строителството на Автомагистрала „ Хемус “ е позволен и подготовката на анекси стартира. Въпросът с обновяване на строителството на сектори 1, 2 и 3 е учредителен. Той заяви, че напредъкът на първия лот е към 46-47%, за Лот 2 е към 26% , като пътната част в него може да напредне съществено през тази година, само че има огромни уреди, чието създаване ще отнеме по-дълго време.

Андрей Цеков във Варна. Снимка: Министерство на регионалното развитие

Около 46% е физическото осъществяване на Лот 3 . Работата по сектори 4, 5 и 6 може да стартира през тази година. Има подготвеност за издаване на позволение за градеж и за сектор 9, евентуално към средата на годината. Там следва да завършат отчуждителните процедури . Тази година може да стартира проектирането на сектори 7 и 8.

На срещата Андрей Цеков акцентира, че след преписка с Министерство на околната среда и водите към този момент има 2 други възможности на трасе за Автомагистрала „ Черно море “ , като до края на месеца или при започване на идващия се чака да има рамкови съглашения за разработване на отчети за Оценка на въздействието върху околната среда, които са основни в капиталовата самодейност. Целта е да се изработят и внесат в Министерство на околната среда и водите до края на годината.

„ Ще се търси авансово позволение. Надявам се тази година да има трасе, Оценка на въздействието върху околната среда, решение по Оценка на въздействието върху околната среда за това трасе и процесът по планиране и строителство на автомагистрала „ Черно море “ да е необратим “ , изясни министърът.

Също за тази година е планувано и са заложени средства в държавния бюджет за изработването на идейни планове за рационализация на пътищата Дуранкулак – Варна и Силистра – Добрич – Варна , тъй че те да станат скоростни .

„ Това е началото на една самодейност, която ще способства за повсеместен стопански растеж на района “ , разяснява Цеков.

Той добави, че в капиталовата стратегия на АПИ за тази година е очакван главен ремонт на 80 км и настоящ ремонт на 70 км републикански пътища в област Варна. По-значим ремонт ще бъде този на Дюлинския проход . Като за него към този момент има определен реализатор, само че решението се апелира.

След привършване на процедурите по обжалване, през идващите месеци ще стартира главен ремонт и на Айтоския проход . Подписан е контракт за правенето на механически план и за обход на Провадия . Вече има контракт и започва подготовката на строителството и на третокласния път Шумен – Провадия – Айтос.

Проектът там е стартират още през 90-те години, само че е спиран неколкократно , работено е на парче, стана ясно от думите на министъра. Има подписан контракт за план на Подробен устройствен план през януари. Ако бъдат спазени периодите по контракта и се получи първокласен план, строителството може да стартира през 2025 година

Във Варна районният министър заяви, че се възнамерява и възлагане правенето на план за ремонт на Аспаруховия мост (съоръжения 7-11). Проектът е остарял, само че е по-целесъобразно да се актуализира, акцентира Цеков и добави, че до започването на главния ремонт на моста ще се правят действия по поддръжка, тъй че положението му да не предизвиква стеснение на жителите. По думите му има задание за главен ремонт и на пътя Добрич – Кардам , който е в тежко положение поради трафика.

„ Има към 1,7 милиарда лева в бюджета, от които 1 милиарда лева са за магистрално строителство, останалите към 700 млн. лева са за републиканските пътища в страната “ , заключи министърът и акцентира, че не са задоволителни за всичките поправки, които са нужни.

Именно за оправдано приоритизиране на инфраструктурните обекти в страната следва сключване на контракт със Световната банка за създаване на дълготрайна и краткосрочна тактика.

Изграждането на втори мост на Варненско-Белославското езеро е заложен и в двата разновидността на автомагистрала „ Черно море “, стана ясно от думите на инж. Ясен Йорданов – ръководител на Управителния съвет на АПИ, който също се включи в срещата. Според него, в случай че оборудването се извърши по така наречен Червен вид, ще може да служи като отдалечен обход на Варна, тъй че Аспаруховият мост да остане местен път в града .

В морската столица районният министър отговори на въпроси на кметове, свързани и със санирането . Той още един път акцентира, че целият проблем с програмата е поради дефицит на средства . По думите му това са последните пари за повишение на енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, които Европа дава при изискване, че ограниченията се финансират 100% безплатно . Според Цеков обаче вторият стадий на програмата ще бъде сполучлив, поради извършените от него диалози с кметове, които ще употребяват общински фондове за реализация на дейностите .

„ Трябва да се създаде една национална стратегия, която евентуално няма да е 100% грант, само че да се намерят принадлежности за подкрепяне на жителите и механизъм за финансиране на енергийно бедните хора “ , сподели министърът.

В срещата се включи и ръководителят на Управителния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД инж. Лозко Лозев, който изясни, че по Програма „ Околна среда “ и по Плана за възобновяване и резистентност ще се вложат средства за ВиК инфраструктура през идващите 3 до 6 години . С 50 млн. лева ще се ремонтира и построява ВиК мрежа в общините Девня и Долни Чифлик. По отношение построяването на водния цикъл на Варна инж. Лозев осведоми, че бенефициент е ВиК – Варна и от 150 млн. лева по първа фаза са издигнати ВиК инфраструктура и уреди за към 95 млн. лева Вторият стадий би трябвало да завърши до края на 2026 година, като става въпрос за замяна на уреди.

„ Надявам се да има добра връзка сред ВиК – Варна и общината, с цел да осъществим в период плануваните дейностите “ , разяснява още инж. Лозев и съобщи, че контролът ще бъде засилен.

В края на срещата районният министър беше безапелационен, че е задоволен от диалога, който е част от акция на Министерство на регионалното развитие за срещи на регионално равнище с кметове и народни представители, „ тъй като визитите на място са мотив да си поговорим за локалните проблеми и техните решения. Кметовете може да се обръщат към мен и екипа ми за всеки проблем “ , заключи Андрей Цеков.

След работната среща кметът на Община Варна Благомир Коцев срещна на място министър Цеков с проявените свлачищни процеси на Рибарския плаж във Варна . Ще се търсят средства за плануван огромен план за брегоукрепване и благоустрояване на региона .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР