През следващите дни ще разберем дали ще се формира нов

...
През следващите дни ще разберем дали ще се формира нов
Коментари Харесай

Пeтър Ганев, Институт за пазарна икономика: Нов ремонт ще за...

През идващите дни ще разберем дали ще се образува нов кабинет, или още веднъж страната отива към парламентарни избори. Този път наподобява, че партиите ще опитат да сформират държавно управление, само че поддръжката остава под въпрос. На този декор е хубаво да очертаем общата рамка през икономическата политика в идващите няколко месеца. Към момента двата вероятни сюжета наподобяват по следния метод:

1) икономическа политика, която се дефинира по отношение на програмата на „ ИТН “ и съответните договорености с други партии, които ги подкрепят; 2) икономическа политика, която се дефинира от служебния кабинет - било то препоръчан с мандата на някоя партия или като нов длъжностен до следващите избори.

Вторият вид е в известна степен базовият, защото би бил продължение на последните два месеца. При оставане на служебния кабинет в кратковременен проект най-вероятно ще продължи „ разглобяването “ на предходното ръководство, в това число смяна в ръководството на основни за стопанската система държавни институции и компании, и ще се форсира приемането на препоръчаната актуализация на бюджета и последния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност. Последните две обаче ще са изправени пред компликации.

Актуализацията на бюджета

би трябвало да мине през Народното събрание, само че това не е допустимо без гласовете на Има Такъв Народ или ГЕРБ.

Ако ГЕРБ държи твърда позиция и разривът сред Има Такъв Народ и служебния кабинет продължи, може да се окажем в обстановка без болшинство за препоръчаната актуализация. Без актуализация е допустимо да се мине - приходите се събират и без гласоподаване на депутатите, само че разноските по някои съществени стратегии (като 50-те лв. за пенсионери) ще останат месец за месец и ще би трябвало непрекъснато да се търсят благоприятни условия за тяхното финансиране. Възможен е и вид, при който партиите в Народното събрание да напудрят актуализацията - депутатите не са подвластни от служебните министри и имат независимост да гласоподават лични промени в бюджета, и просто сервират новия бюджет на служебния кабинет.

Не е ясно и бъдещето на Националния проект за възобновяване и резистентност, който не е наложително да бъде гласуван в Народното събрание, само че по всичко проличава виси на поемането на ясни задължения в сферите на правораздаването и енергетиката. Ако служебното държавно управление реши да внесе проекта, то ще би трябвало да поеме и съответните задължения. Това, несъмнено, носи своите политически опасности. Отлагането на внасянето на проекта до нови избори и нов кабинет обаче просто ще постави спирачка за 2-3 месеца, до момента в който

се образува нова власт, която още веднъж може да тръгне по пътя на пренаписването на документа.

По-неясният, само че може би по-вероятен сюжет е, в случай че Има Такъв Народ образува кабинет. Тогава към този момент имаме поръчки за някои стопански политики, само че също по този начин и сериозни позиции към актуализацията и проекта за възобновяване. Нов кабинет ще значи, че актуализацията на бюджета ще бъде изменена, като водеща ще е фигурата на новия финансов министър. Засега най-ясна е рецензията по отношение на новата добавка към най-ниските пенсии - допълнението до 369 лева, която се дефинира като прекомерно комплицирана и за която са планувани 34,8 млн. лева По-важно обаче е какво ще е цялостното решение за пенсиите, както и по какъв начин ще се работи с корона ограниченията - близо 1,2 милиарда лева, в плана на служебния кабинет. Още при тази актуализация ще си проличи до каква степен държавното управление би дало отговор на поръчките за по-консервативна политика и относително бърза консолидация на бюджетния недостиг.

И до момента в който актуализацията е привидно по-простият документ - действително 5-6 страници без претекстовете, то Националният проект за възобновяване и резистентност наподобява по-сложна задача. Към момента единствено България и Нидерландия не са внесли своите проекти. Желанието на Има Такъв Народ да нанесе промени в проекта значи най-малко 2 месеца работа по документа, след което ново обществено разискване. Така мъчно бихме внесли проекта преди края на годината. Това единствено по себе си не е тежък проблем, само че въпреки всичко е хубаво в някакъв миг пренаписването да спре и тази сага да завърши. И до момента в който всички се концентрират върху парите, рецензиите на Еврокомисията са в частта с промените и уговорките на страната в сфери като господство на закона, енергетика и обществена политика.

На другия полюс: Европейски Съюз към този момент пусна първи траншове към най-бързите

Европейският съюз към този момент направи първите заплащания към страни членки по Плана за възобновяване и резистентност още в края на предходната седмица. Общият фонд, с който ще разполагат страните, е на стойност от близо 800 милиарда евро. Първите получени преводи са за Белгия - 770 милиона евро, Люксембург - 12,1 млн. евро, и Португалия - 2,2 милиарда евро, заяви Европейската комисия.

Първоначално бе оповестено, че фондът за възобновяване от пандемията от Covid-19 ще е на стойност 750 милиарда евро, само че по цени през 2018 година Сега комисията прави оценка сумата на 806,9 милиарда евро по цени за 2021 година

Общо 25 от страните - членки в Европейски Съюз, са показали проектите си възобновяване и резистентност, като на 16 от тях те са дефинитивно утвърдени, на 7 други сега продължава оценката. Две страни са получили назад проектите си за редакция, а две други (една от които е България) към момента не са входирали документите си в Брюксел. Следващият краен период за тях е средата на 2022 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР