През следващите 20 години климатът в Румъния ще бъде подобен

...
През следващите 20 години климатът в Румъния ще бъде подобен
Коментари Харесай

Климатът в Румъния става като в Гърция, на юг страната може да се превърне в малка Сахара

" През идващите 20 години климатът в Румъния ще бъде сходен на този в Гърция и ще преминем през дълги интервали на гореща вълна с доста рискови метеорологични феномени, които ще генерират промени в цялото румънско общество.

Възможно е плодовете, с които сме израснали, да намалеят, предлагайки вероятност за обработване на нови сортове растения ”. Това разяснява в изявление за „ Диджи24 “ румънският министър на околната среда Мирча Фекет.

На Север във Англия пък градусите са есенни

Той засегна и тематиката за опустиняването в южната част на страната.

“Ако не се намесим бързо - залесяването е един от изпитаните принадлежности, рискуваме регионът да се трансформира в дребна пустиня Сахара ”, предизвестява  министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Само в Долж над 100 000 хектара са подложени на засушаване. Това е област, известна като " Олтения Сахара " - триъгълникът на картата сред Крайова, Калафат и Корабия. Според румънските експерти дюните напредват всяка година с хиляда хектара.

За да се спасят от горещините, управляващите в доста градове намират нетрадиционни решения

Основната причина за това рядко събитие е обезлесяването на горските пояси, които стопират резултатите от безводието. Но в случай че през 1970 година горите са покривали 12% от площта на окръг Долж, в този момент те заемат единствено 7% и цифрата продължава да понижава, осведоми „ Диджи24 “, като се базира на данни на Националната организация по метеорология.  

Междувременно необичайно метеорологично събитие се наблюдаваше тази заран в региона на Констанца в Румъния. Гъста мъгла обхвана няколко курорта, а фотосите бяха снимани от камери за наблюдаване, инсталирани на няколко плажа.

Видимостта е толкоз ниска, че тук-там едвам може да се разграничи нещо на няколко метра напред. Беше публикуван жълт код, а румънската полиция обърна внимание, че на автомагистралата, която свързва Констанца с Букурещ, видимостта е под 200 метра. Според експертите феноменът се дължи на това, че морската вода се е охладила и защото въздухът е доста парещ, се е образувал конденз. 

Данните са безапелационни даже преди юли месец да е завършил

Заради тропическа въздушна маса от Северна Африка през днешния ден оранжев код за горещина е в действие за Букурещ, Кришана, Банат и южната половина на Олтения и Мунтения. Очаква се температурите да доближат 41 градуса на сянка. Топлинният дискомфорт ще бъде висок, а показателят на температурата и влажността ще надвиши сериозния предел от 80 единици, предизвестяват специалистите. 

Жегата наложи незабавни ограничения за животните в зоологическата градина на Букурещ.

„ Правим им чайове, даваме им замразени плодове и замразено месо, непрекъснато пълним легени с вода. За птиците имаме водопръскачки ”, разяснява за Аджепрес шефът на зоологическата градина Анкуца Елена Опря. Някои зони са покрити с камуфлажно платно. 

Горещината ограничи и пътния трафик. До 20 ч. през днешния ден е неразрешено придвижването на моторни транспортни средства с позволена оптималната маса над 7,5 тона по всички републикански и скоростни пътища, както и по автомагистралите в окръзите Арад, Бихор, Караш Северин, Кълъраш, Долж, Гюргево, Яломица, Илфов, Мехединц, Олт, Телеорман и Тимиш. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР