През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн.

...
През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн.
Коментари Харесай

България инвестира 170 млн. лв. в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT

През идващите 10 години българската страна ще влага 170 млн. лева в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, научи Moreto.net. Той е основан в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и два от водещите софтуерни университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. INSAIT беше публично открит през днешния ден в София.

Водещите софтуерни компании в света Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развиването на научните проучвания и нововъведения в Източна Европа и за първи път подкрепят сходен план в района с над 12 милиона лв.. Гугъл и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лв. през идващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лв..

Визията на INSAIT получава цялостна поддръжка от софтуерния бранш в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лв. от SiteGround - един от водачите на интернационалния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лв. от други известни софтуерни бизнесмени и вложители.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ международен академик в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък.

„ Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 година, си пожелах след 20-30 години да основа в България център на международно равнище като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие както върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, по този начин и върху ролята и престижа на страната ”, сподели проф. Вечев по време на откриването.
Церемонията беше почетена от президента на Р България Румен Радев, премиера Кирил Петков, федералния министър по стопански въпроси, обучение и проучвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисаря Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, Съединени американски щати, Израел и България, представители на университетските среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на премията Тюринг ( “компютърния Нобел ”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и мотор на израелската стартъп гражданска война Дан Шехтман.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР