През следващите 10-20 години пътуването в космоса може да се

...
През следващите 10-20 години пътуването в космоса може да се
Коментари Харесай

Учени откриха нови рискове за хората в космоса

През идващите 10-20 години пътуването в космоса може да се трансформира в всекидневно събитие, също като прелитането от един континент на различен. И най-вероятно броят на космическите туристи, които желаят да видят Земята от космоса, ще се усили. Но такова пътешестване е обвързвано с голям риск от приемане на висока доза радиация заради промени в галактическото време. Например радиацията от слънчеви изригвания може съществено да навреди на здравето на галактическите туристи. Учени от университета в Съри са открили, че настоящото законодателство и разпореждания са незадоволителни, с цел да защитят галактическите туристи от радиацията в космоса, пише Inverse.

Учените считат, че измененията в галактическото време могат да значат, че галактическите туристи могат да получат радиационна доза от 100 милисиверта (mSv). В същото време оптималната доза радиация за елементарен човек е 1 mSv годишно.

В същото време учените показват, че настоящото законодателство и разпореждания по отношение на евентуалното излагане на радиация на галактически туристи са лимитирани и значително непроверени. Препоръките за сигурност се отнасят повече за естествените галактически полети и не са предопределени за галактически туризъм.

Ниският натурален радиационен декор на Земята не оказва изключително въздействие върху хората. Но излагането на високи равнища на йонизираща радиация в космоса може да повреди ДНК. Затова учените считат, че галактическите туристи имат огромен късмет да се разболеят от рак.



Снимка: NASA

Предишни изследвания се концентрираха върху оценката на евентуалния риск за астронавтите от излагане на радиация и дълготрайни задачи в дълбокия космос. Но те не са взели поради рисковете за тези, които правят къси полети в космоса като туристи.

Според учените всички правила, които се ползват за евентуални галактически полети, в този момент са по-фокусирани върху екипажа на галактическия транспортен съд, в сравнение с върху пасажерите.

Авторите на проучването считат, че представителите на промишлеността на галактическия туризъм не са изцяло наясно с рисковете от галактическата радиация.

Ето за какво учените предлагат регулаторите да работят с фирмите за галактически туризъм и производителите на галактически кораби, с цел да схванат техническите проблеми и рисковете, свързани с новите галактически полети. И, несъмнено, би трябвало да се основат нови правила за галактически полети, които да вземат поради процъфтяващата промишленост за галактически туризъм. По-специално, тези правила би трябвало да вземат поради въздействието на галактическата радиация върху хората.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна фотография: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library/Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР