През следващата седмица температурите на места ще достигнат и преминат

...
През следващата седмица температурите на места ще достигнат и преминат
Коментари Харесай

Синоптиците попариха надеждите ни за топло време през март и съобщиха за 50-градусова температурна амплитуда за по-малко от седмица

През идната седмица температурите тук-там ще доближат и преминат плюс 20 градуса. По този метод температурната амплитуда за по-малко от седмица ще приближи, а допустимо и да премине 50 градуса: на 1 март имаше места с температури до минус 25 градуса, а към средата на идната седмица и към 10 март тук-там ще имаме температури, близки до 25 градуса над нулата.

През трите почивни дни времето ще бъде динамично и изменчиво, с валежи в низините от дъжд. Както БЛИЦ писа през днешния ден ще остане съвсем без превалявания, а температурите ще бъдат в необятни граници, от минус 3-4 на север по поречието на Дунав до 10-12 градуса в крайните южни региони. В Дунавската низина ще духа западен вятър, краткотрайно до сдържан, написа Дир.бг.

Снежната завивка в страната бързо ще се топи.

Жълт код е в действие за поледици за часовете в събота преди обяд за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Плавдивска, Пазараджишка, Пернишка, София-град и София-област.

Към обяд се чака краткотрайно прекъсване на преваляванията и даже малко слънце още този следобяд
В неделя от запад на изток ще превали, а температурите ще останат без основна смяна.

През идната седмица наклонността за стопляне ще продължи и към сряда-четвъртък тук-там ще има температури, близки до 20 градуса.
Според предварителните сюжети на моделите, топло ще бъде към 10 март, а към средата на месеца следва захлаждане, с валежи от дъжд и сняг.
През първите дни от идната седмица ще се задържи най-вече облачно. След краткотрайно прекъсване на преваляванията в понеделник от юг още веднъж ще завали дъжд и валежната зона бързо ще обхванe страната. На места преваляванията ще са обилни. Вятърът от югоизток ще се усили. Повишението на температурите ще продължи.

През март най-ниските температури у нас ще бъдат сред -15 и -10 градуса, тук-там – до -20 градуса, а най-високите – сред 19 и 24 градуса.
През март динамичността на атмосферните процеси ще е огромна.

През първото десетдневие
от месеца преваляванията ще са постоянно събитие и ще има условия за обилни количества. През множеството дни ще превалява най-вече дъжд, а в интервала 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, макар че ще се покачат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до нормалните.

И през второто и третото десетдневие
на март времето ще остане изменчиво, с валежи. Температурите ще бъдат близки до нормалните, като ще се намаляват след прекосяването на атмосферните разстройства, при които дъждът в Северна и Западна България ще минава в сняг. Най-голяма възможност за превалявания има за към 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

През март се реализира преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. Средно в равнините през месеца по 3-4 дни вали сняг. Март е месец, присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето.

Според астрономическата информация при започване на март слънцето изгрява в 7.03 ч. и залязва в 18.16 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето към този момент изгрява в 7.11 ч., и залязва в 19.51 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 40 минути.
Март е временен месец сред зимата и пролетта и сходна динамичност и внезапни температурни преходи с огромни амплитуди са естествени.

Според по-голямата част от международните метеоцентрали, средномесечните температури ще бъдат към или над нормалните, а месечните количества превалявания - над нормалните за месеца.

Астрономическата пролет тази година настава в 18 часа и 16 минути българско време на 20 март.


Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР