През следващата седмица строежът на българската част на газовия интерконектор

...
През следващата седмица строежът на българската част на газовия интерконектор
Коментари Харесай

Премиерът обяви, че интерконекторът ще получи Акт 15 през следващата седмица

През идната седмица градежът на българската част на газовия интерконектор с Гърция ще получи Акт 15. Това съобщи пред " Нова телевизия " министър председателят Гълъб Донев.

В четвъртък (8 септември) министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков съобщи, че е с гръцкия строител " Авакс ", защото не са били довършени сектори, които са били с краен период 6-7 септември. По думите на Шишков строителят е поел ангажимент до през днешния ден първият стадий на обекта да е подготвен. Утре следва той да направи инспекция.

Интерконекторът би трябвало да е въведен в употреба преди 1 октомври, с цел да може от тази дата България да получава по-голямо количество газ от Азербайджан. От това зависи цената на суровината в България за октомври,, макар че възобновяване на доставките от " Газпром " няма, а това бе оповестено за от служебната власт.

Правителството на Донев изпрати публична покана към съветската компания, която спря газа за България в края на април.

" Нямаме върнат отговор на отправената покана за диалог с " Газпромекспорт ", нито отвод за подобен. Ние търсим посредством " Булгаргаз " метод за разговор. Министърът на енергетиката също се пробва да беседва с тях, само че сега нямаме диалог. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на търпими цени, тъй че зимата хората да са спокойни ", разяснява през днешния ден министър председателят.

По думите на Донев до арбитраж за несъблюдение на контракта с " Газпром " ще се стигне, в случай че не се водят диалози.

" Ние сме отправили питане до " Газпромекспорт " да се възстановят доставките по контракта. България не е молител, ние сме равноправни търговски колегата, които търсят метод да възстановят разговора ", добави Донев.

Донев съобщи, че поевтиняването на горивата,, е в резултат на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт.

Според Донев появяването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова на честванията на 6 септември в Пловдив е станало след покана, само че няма информация от кого. Предположи, че е от локалната администрация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР