През следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар -

...
През следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар -
Коментари Харесай

Възстановяват разкопките в древните медни рудници край Стара Загора

" През идната седмица ще стартират разкопки в местността " Айбунар " - Мечи бунар, на 8 км, северозападно край Стара Загора ". Това разгласи на конференция доцент доктор Христо Попов, шеф на Националния археологически институт с музей в Българска академия на науките.

По думите му изследванията тази година закъсняват поради забавено финансиране от Министерството на просвета. " Медта е първият работен метал в историята на човечеството, а мястото на рудниците е стратегическо ", посочи доцент Попов.

По думите му са употребявани еленови рога, с цел да се копае в рудника. Той изрази вяра да бъде основана до 4,5 години комбинирана експозиция, в която могат да се прегледат експонатите както на място, по този начин и в цифров тип.

" Разкопките тази година ще завършат в края на месец ноември. Първите проучвания в Айбунар са от интервала 1970-1973 година . Съвременните изследвания са финансирани от Министерството на културата, Община Стара Загора и Регионалния исторически музей ", посочи Петър Калчев, шеф на музея.

Според него рудникът е значим обект за европейската праистория и се намира до курорта Старозагорски минерални бани. Наблизо са ситуирани антични терми, праисторическа могила и остаряла турска баня, които могат да образуват нов обект за културно-исторически туризъм. 

„ Ще се ангажираме с по-голямо финансиране през идната година за осъществяване на изследванията в местността Айбунар ", разгласи Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.   

През юни 2023 година Стара Загора ще бъде хазаин на Международна конференция „ Праисторически рудодобив “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР