През следващата седмица се очаква да се изясни дали ще

...
През следващата седмица се очаква да се изясни дали ще
Коментари Харесай

БСП решава кой ще е шеф БНБ

През идната седмица се чака да се обясни дали ще бъде определен нов шеф на Българска народна банка. Засега и двамата претенденти - Любомир Каримански и Андрей Гюров, не събират задоволително гласове.

Депутатите от Българска социалистическа партия ще изслушат във вторник двамата претенденти за Българска народна банка, с цел да решат за кого да гласоподават. Любомир Каримански и Андрей Гюров ще изложат своята визия за националната банка.

В Народното събрание обаче се готвят и за вид, при който нито един от двамата депутати от “Има подобен народ” и “Продължаваме промяната” не съумява да събере 50 плюс 1 гласа в пленарната зала.

Според първичните сметки на “24 часа” Каримански може да събере 118 гласа, в случай че бъде подсилен от партията си, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Гюров пък може да разчита вероятно на 109 в своя изгода с тези на “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия и “Демократична България”. Това демонстрира, че и на двамата не им стига избор, с цел да бъдат определени.

Категоричната позиция на ГЕРБ, че няма да поддържа обаче никого, понижава мощно възможностите и на двамата. Възможно е и Движение за права и свободи да предприеме тази тактичност.

Тогава може да се стигне до компромисен вид, при който да се гласоподава втори мандат на настоящия шеф Димитър Радев. Остава отворена и опцията за оповестяване на нова процедура, в случай че Каримански или Гюров не съберат нужните гласове.

Развръзката, или най-малко тенденция към кой вид ще се отиде, се чака през идната седмица. Самият Каримански допусна, че до гласоподаване кой да застане отпред на Българска народна банка ще се стигне към 7 април.

Всъщност преди този момент да се случи, двамата претенденти би трябвало да бъдат изслушани в бюджетната комисия на Народното събрание, само че за тази седмица тя няма планувано съвещание. По принцип комисията се събира в четвъртък, което се пада тъкмо 7 април. След това идва и окончателното гласоподаване от депутатите в пленарната зала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР