През следващата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще

...
През следващата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще
Коментари Харесай

Просветният министър Цоков: Започваме работа с НС за промяна в образователната система

През идната седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне работа с депутати от разнообразни парламентарни групи за визията за смяна в просветителната система, която да послужи на идващия постоянен кабинет.

Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков по БНР.

Той посочи, че основните промени ще бъдат ориентирани към качеството на образованието:

" Можем да използваме летните месеци да споделяме с педагогическата общественост, с родители и възпитаници квалифицираните промени в Закона за предучилищното и учебно обучение. Да се разиска по какъв начин вероятно те могат да се случат в 50-ото или в 51-вото Народно заседание. Те касаят визията, рамката за качество в просветителната система, за стандарта за качество ".

Министърът уточни, че през новата образователна година в 40 учебни заведения вероятно могат да бъдат тествани принадлежности за знаци за качество на просветителната система.

" Има нова визия и за образователните стратегии, която би трябвало да се трансформира по-късно в идея за образователни стратегии по обособени образователни дисциплини и в обособени области, за обособени степени на образованието ", добави проф. Цоков.

По думите му учебните стратегии до 10 клас са били олекотени, само че не това е продуктивният път:

" Това, което ние сме подготвили като визия за образователните стратегии, е обвързвано с така наречен компетентностна ориентираност на образователните стратегии. Да не се фиксират върху понятия, а предстоящите цели да бъдат свързани с създаване на умения за живота и компетентности. Вторият значим миг е по-голяма интегралност на знанието.... Третият доста значим миг е образователните стратегии да имат в известна степен еластичност и ориентираност към локалните условия - учебни заведения, общности, общини ".  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР