През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на

...
През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на
Коментари Харесай

Еврокомисарят Йоханес Хан се срещна с Денков и Габриел и обеща подкрепа от ЕК

През идната седмица Европейската комисия (ЕК) ще разгласява обзор на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) - документа, който дефинира горните граници на разноските на Съюза от 2021 до 2027 година Очаква се да бъде направено и предложение за проверка. Тя обаче няма да визира средствата, планувани за Кохезионния фонд и за Общата селскостопанска политика.

Това заяви европейският комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на среща с министър-председателя акад. Николай Денков, оповестиха от държавната осведомителна работа. Гостът беседва също с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Междинният обзор на Многогодишната финансова рамка се постанова от множеството рецесии, които нямаше по какъв начин да бъдат планувани при нейното приемане през 2020 година – последствията от пандемията от коронавирус, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, изясни еврокомисарят.

Предвижда се да се основат нови финансови принадлежности. Европейска комисия ще предложи да вземем за пример Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с активност в стратегически за Европейски Съюз области. Целта е да се форсира индустриалното и софтуерно развиване на Европа в сфери с висок капацитет като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова стопанска система. Очаква се също да се вкара по-голяма еластичност при потреблението на средствата от Европейския фонд за районно развиване.

Пред комисаря Йоханес Хан министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел показаха като главен приоритет на държавното управление присъединението на България към Шенгенското пространство още през тази година. Премиерът акцентира също напъните на България да отговори на критериите за участие в Еврозоната.

По отношение на осъществяването на националния План за възобновяване и резистентност българският вицепремиер съобщи, че най-неотложната задача пред страната ни е да приключи осъществяването на стадиите и задачите, включени във втория транш, тъй че България да получи второ заплащане тази година.

Еврокомисарят Йоханес Хан приветства сформирането на постоянно българско държавно управление с ясна европейска ориентировка и даде обещание поддръжка от Европейска комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР