През следващата седмица АТР турът ни предлага две страхотни АТР

...
През следващата седмица АТР турът ни предлага две страхотни АТР
Коментари Харесай

Нов стадион и много амбиции: Акапулко мечтае да бъде Мастърс 1000


През идната седмица АТР турът ни предлага две страхотни АТР 500 шампионата – в Акапулко и в Дубай. По традиция и двата са много мощни и с огромна част от най-хубавите играчи. За първи път обаче мексиканската конкуренция притегля повече състезатели от топ 10 по отношение на „ съперниците “ в Дубай.

Това не е единствената страхотна вест за уредниците. От тази година шампионатът ще се организира на GNP Arena – ултрамодерен тенис стадион с потенциал за над 10 хиляди фенове. Това единствено покачва упоритостите на мексиканците, които към този момент мечтаят да домакинстват на Мастърс 1000 шампионат.

В Акапулко в идващите дни ще гледаме Рафаел Надал, Даниил Медведев, Александър Зверев, Стефанос Циципас, Матео Беретини, Григор Димитров и още доста от най-добите в света.

В Дубай ще бъде международният №1 Новак Джокович, само че качеството на участниците в Акапулко несъмнено е по-високо. Така откриването на най-големия тенис комплекс в Централна Америка ще бъде маркирано уместно.

Комплексът бе издигнат за по-малко от две години като новата локация е на към 3 километра от остарелия хазаин на шампионата – кортовете към хотел Princess Mundo Imperial. Надпреварата в Акапулко към този момент няма да бъде директно до плажа, само че плюсовете са доста повече и дават очаквания, че в не толкоз далечно бъдеще градът ще одобри шампионат от още по-висока категория.

От много години се приказва за възможен Мастърс 1000 в Латинска Америка и с новия комплекс Акапулко наподобява най-логичният хазаин на подобен шампионат.

Новият централен корт е с потенциал към 10 200 седалки. Вторият корт, Caliente, разполага с места за 2 000 души. Комплексът има и още два огромни корта за 1000 и 800 души плюс още два подготвителни корта. Шест корта не са задоволителни за Мастърс 1000 шампионат, само че уредниците разполагат с спомагателна земя към комплекса, която може да бъде употребена за задачата.

„ Инвестицията показва огромното израстване на шампионата и ще даде по-голям комфорт на всички, от играчи до спонсори, през публиката и публицистите “, разяснява Жозе Антонио Фернандес Джофри, който е шеф на Mextennis, компанията, организираща конкуренцията.

Мексиканският АТР шампионат се ражда през 1993 година като първите 6 издания се организират на клей в Мексико Сити. След една година пауза конкуренцията бе преместена на брега на океана и бе последният шампионат по време на южноамериканския тур на алено при започване на сезона.

С увеличение на упоритостите пристигна и повишението на категорията до АТР 500 и значимото решение настилката да бъде заменена от клей на хард. Целта бе привличането на повече топ тенисисти и несъмнено сработи. Любопитен факт е, че първият първенец на хард в Акапулко бе Григор Димитров през 2014-а.

И до момента в който първоначално Акапулко беше в сянката на богатия шампионат в Дубай, то в последните години това се трансформира. Не е инцидентен и фактът, че през 2017-а и 2019-а той бе определен от самите тенисисти за най-хубав шампионат от категория АТР 500.

„ Преди ние търсехме играчите, в този момент те търсят нас. Ние сме измежду най-любимите шампионати в тура във връзка с равнище и гостолюбие. Сега залагаме на инфраструктура. “

Фернандес Джофри не крие огромната упоритост. „ Целта ни е да станем Мастърс 1000. За да организираме подобен шампионат ни би трябвало качество и опит. Те не ни липсват, само че занапред към този момент имаме вярната система. “

Надеждите за домакинство на Мастърс 1000 шампионат не са без съображение. Президентът на АТР Андреа Гауденци не крие, че възнамерява преструктуриране на шампионатите като упованията са АТР 500 конкуренциите да станат от 13 на 16, а в това време да бъде прибавен още един, десети, Мастърс 1000.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР