През следващата 2024 година Полша планира да инвестира 137 млрд.

...
През следващата 2024 година Полша планира да инвестира 137 млрд.
Коментари Харесай

За 2024 г. Полша планира да инвестира 4% от БВП в отбрана

През идната 2024 година Полша възнамерява да влага 137 милиарда злоти или към 33 милиарда $ в защита. Става въпрос за над 4% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Това разгласи полският президент Анджей Дуда в границите на военното ревю в южния полски град Келце, представен от Агенция Франс Прес.

От осведомителната организация прецизират, че тези 4% са два пъти повече от двата %, изисквани кардинално от страните членки на НАТО.

Президентът Джуда бе безапелационен, че за свободата, суверенитета и независимостта на поляците си коства да се заплати всяка една цена - значимото е те да могат да живеят в сигурност.

Полша, която като се изключи че е страна членка на НАТО, граничи и с Украйна, и с Беларус, за която по-специално от Варшава имат терзания поради отправяните провокации от страна на основаните там наемниците от групировката " Вагнер ".

От Агенция Франс Прес напомнят, че от началото на войната в Украйна Полша е подписала голям брой контракти за закупуване на оръжие най-много от Съединени американски щати и Южна Корея.

С американците са подписани контракти за 96 щурмови хеликоптера " Апачи " на стойност 12 милиарда долара; настрана от тях Полша купува 32 бойни самолета Ф-35, 366 танка " Ейбрамс " и противоракетни системи " Пейтриът ".

От Южна Корея Полша купува 1000 танка K 2, 50 бойни самолета ФA-50 и 288 ракетни системи за залпов огън K 239, както и близо 700 самоходни гаубици.

От Англия - по-специално от английския филиал на европейската оръжейна компания " Ем Би Ди Ей " - Полша ще купи противовъздушни ракети на стойност към 1.9 милиарда английски лири (2.4 милиарда долара).

От Норвегия Полша ще се достави с четири норвежки противокорабни ракетни системи. Тези нови придобивки са настойност към 1.4 милиарда евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР