През септември ще видим дали ще има по-високи нива на

...
През септември ще видим дали ще има по-високи нива на
Коментари Харесай

Асен Василев: През септември ще видим дали ще има по-високи нива на инфлацията

През септември ще забележим дали ще има по-високи равнища на инфлацията, съобщи финансовият министър Асен Василев в bTV Новините.

По думите му антикризисните ограничения не са проинфлационни: „ Те биха били, в случай че бюджетния недостиг растеше, защото това значи, че ще наливаме повече средства в стопанската система, създавайки по огромен недостиг това, което ние вършим, е спомагателните доходи, които се чакат, да се връщат назад в стопанската система и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази позиция не би следвало да основат спомагателна инфлация “.

„ Средногодишната инфлация, която сме заложили в прогнозата за пролетта е малко над 10%. Така че толкоз в този момент при новата бюджетна процедура е 10-11% средногодишна инфлация, а тези високи стойности, които видяхме в март и април, те бяха ненапълно предстоящи, още в случай че си спомняте при бюджетната процедура говорихме, че там ще е пикът. Войната пристигна, което в допълнение форсира инфлацията, изключително на питателните артикули “, уточни Василев.

Прогнози за инфлацията

„ Всъщност огромната въпросителна пред инфлацията сега, ние в случай че погледнем април месец детайлно, то тя не идва към този момент толкоз от енергийни артикули, идва от храни, от превоза, дрехи и обувки. Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в стопанската система и можем да стигнем до по високи равнища. Това ще го знаем чак септември по две аргументи: първата, би трябвало да забележим какво ще стане с цените на храните, тъй като сега има дефицит голям - Индия затвори износа на зърно, има огромно количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до интернационалните пазари. Цените на торовете се подвигнаха трагично, което оскъпява, надлежно цялата продукция цените на зърното влизат надлежно и в месото, несъмнено – пилета, свине, всичко това се храни с фураж значително и няма по какъв начин това да не се отрази. Около 20% е нарастването на хранителната кошница все още, а през лятото не чакаме някакви трагични придвижвания. Въпросът е какво ще се случи есента “, сподели Василев.

По думите му „ ние сме заложили буфери в актуализацията, тъй че да можем да реагираме, в случай че се наложи “.

Цената на хляба

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че трагично се качи около рецесията с Украйна, само че това, което страната може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%, съобщи министър Асен Василев.
По думите му от там нататък дали хлебопроизводителите ще преценяват и тези 20% ще си ги вземат, с цел да усилят облагите или не, ще лежи на тяхната съвест.
Горивата

Акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата, той не е метан и природен газ, надлежно няма по какъв начин да бъде понижен, защото към този момент е на минималната ставка, означи Асен Василев.

„ Акциз на газ можем да освободим, защото общото ползване на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го понижим. Но за пропан-бутана особено 25-те стотинки отстъпка също важат, тъй че там не би следвало да има проблем, както мисля, че и пониженото Данък добавена стойност за газа, което сме поставили също ще важи “, сподели Василев.

Той посочи, че мярката е единствено за коли с български ваучър и това е антикризисна мярка характерно за българските жители.
По думите му упованията са към 1 млн. фамилии да се възползват от мярката.
„ Много е значимо да се каже, че отстъпките са за най-ниския клас горива, т.е., в случай че става въпрос за бензина – за А95, в случай че става въпрос за дизела – дизела без добавки. Тоест, скъпите коли, които употребяват по-висок клас горива, няма да се възползват от тази отстъпка, тъй че тя в действителност е ориентирана към уязвимите групи на популацията, които зареждат по-евтините горива “, добави финансовият министър.

Пенсиите

Дефицитът в Национален осигурителен институт ще се усили малко, заяви още Асен Василев: „ Ще се върне почти към 50 на 50, както беше преди този момент – 50% самофинансиране, 50% финансиране от държавния бюджет, което не е доста стабилно във времето, само че е това, което имаме през цялото време на пенсионната система в България. По една елементарна причина – вие знаете, че имаше един интервал, в който действително всичко, което би следвало да е насъбрано за финансиране на пенсионната система, изчезна “, изясни министърът.
Той добави, че сега през пенсионните вноски се финансират половината пенсии, а през другите бюджетни приходи - другата половина.
Без повече дълг и без отдалечаване от еврото

„ Дългът, който ще се тегли, е в границите на размера, който е заложен с бюджета още от февруари месец. Допълнителен дълг на този, който е заложен февруари месец, не се планува “, сподели Василев.

„ България сега има, мисля, че второто най-ниско равнище на дълг към БВП в целия Европейски съюз. Ние сме на под 25%. Изискването (за еврото) е 60%, тъй че сме доста надалеч изобщо от дори минималната гранична стойност на дълг, която би ни попречила за еврозоната “, уточни Василев.

Отношенията с президента
„ Мисля, че господин Радев и ние имаме обща позиция по това, че би трябвало да се подкрепят най-уязвимите хора в страната и че тази рецесия, която се вижда във връзка инфлацията, която е и в Европа, и в Щатите, в България, както казахме, е изпреварваща и малко по-високо, просто тъй като сме по-бедни, т.е. храните и енергийната кошница са доста по-голяма част от нашата кошница от артикули. И мисля, че и президентът, което сподели, е „ това са доста положителни планове, дано да ги забележим осъществени и превъплътени в законодателство “. Това считаме да създадем и с актуализацията на бюджета “, сподели Василев.
Не чакам парното да скочи с 50%

Финансовият министър счита, че не би трябвало парното да нарастне с 50%, както споделят някои от топлофикациите в страната.
„ Това за мен е изненада. Според мен КЕВР би трябвало доста деликатно да прегледа сметките. Това го споделям от личен опит 2013 година Знаете, влязох в държавното управление като министър на стопанската система, енергетиката и туризма в една толкоз тежка обстановка - хора се палиха по улиците поради високите цени на тока. Около три седмици по-късно всички сдружения, държавни и недържавни желаеха нарастване на цената с 40%. Не знам дали си го спомняте този миг, след което се направи един обзор на разноските по какъв начин се натоварва системата, какво може да се спести и най-после се стигна до нарастване от 1 до 2% за две от сдруженията и понижение с половин % за едно. Тоест когато чуете нарастване с 50% първото нещо е да се прегледат всички разноски да се види действително дали това са фантазиите и желанията на някой и дали всичко е усъвършенствано и като се направи оптимизацията, нормално процентите спадат трагично “, сподели Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР