През септември се очаква за обществено обсъждане да бъде качен

...
През септември се очаква за обществено обсъждане да бъде качен
Коментари Харесай

Вижте големите промени, които предстоят в шофьорските изпити

През септември се чака за публично разискване да бъде качен плана за новия Закон за водачите на моторни транспортни средства. Ако бъде признат, то той планува обилни промени в изпитите на кандидат-шофьорите.

Според закона теоретичният изпит се разделя на две елементи. В момента кандидат-водачите дават отговор на 40 въпроса. "Ще има 20 до 25 питания и по-късно видео-въпроси, на които в действително време би трябвало да реагират на избрани обстановки на пътя. След това ще има и въпроси към тях ", разгласи зам.-шефът на ДАИ Дамян Войновски пред "Телеграф ".

Времето за удобен изпит, пък ще бъде удължено. В момента то е от 26 до 32 минути. "Ще има обвързване да се кара в градски условия, на скоростен път и на автомагистрала. Затова ще е нужно повече време ", сподели още Войновски.

Даяджиите, които изпитват кандидат-шофьори и дефинират дали да им дадат брошура, също ще бъдат пращани на изпит. Това заяви шефът на Агенция "Автомобилна администрация " Бойко Рановски.

Със законодателни промени се възнамерява държавните чиновници да преминат на цивилен контракти. За тласък да останат на постовете си заплатите им ще се покачат от 2 до 3 пъти.

"Сега взимат към 700 лв.. Месечното им заплащане би могло да се увеличи на 1500 - 2000 лв. ", прецизира зам.-директорът на КАТ Войновски. „ Ще се ревизира дали реагират вярно в избрани обстановки и дали виждат или подминават неточности на курсистите “, посочи той.

Който не издържи изпита ще бъде освобождаван от служба. Това ще се случва бързо и елементарно, в случай че чиновниците са на цивилен контракт, а не са държавни чиновници.

Планира се в бъдеще и образованието за водачи на леки коли да премине напълно към „ Автомобилна администрация “. „ 120 коли ще са задоволителни за задачата. В тях ще може да се инсталира доста повече техника и да се избегне субективният фактор “, прецизират от управлението на ДАИ.

Очаква се в колите за кандидат-водачите да има сензори на педалите и мигачите. По този метод ще е ясно по кое време и по какъв начин реагира курсистът и дали фактически е подготвен да стане дееспособен водач.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР