През септември се навършват 30 години от първия полет на

...
През септември се навършват 30 години от първия полет на
Коментари Харесай

Хеликоптер срещу изтребител: как иракски Ми-24 свали ирански F-4

През септември се навършват 30 години от първия полет на хеликоптера Ми-24.

През годините машината се е утвърдила освен като дейно средство за битка с бронираните транспортни средства и жива мощ, само че и със способността си да се опълчва на въздушни съперници, написа "Поглед инфо ".

На 27 октомври 1984 година формалният иракски вестник Baghdad Observer оповестява, че наоколо до село Айн Хош, вертолет Ми-24 е свалил ирански изтребител F-4 Phantom II.

Събитията се развиват по следния метод. Иранският водач в изтребителя, въоръжен с ракети “Шрайк” за заличаване на радари, атакува “Летящия танк” - Ми-24 получава това име поради мощната си ризница.

Хеликоптерът е на извънредно дребна височина и по тази причина първата офанзива на изтребителя се проваля. Иранският водач взема решение тогава да стреля по Ми-24 от шестцевното си 20-мм оръдие “Вулкан”.

Забелязвайки F-4, който се доближава към него, иракският водач не прави маневри, а издърпва носа си, натиска спусъка и изстрелва облак от неуправляеми ракети S-5 към вражеския аероплан. Една от тези ракети удря фюзелажа и трансформира иранския F-4 в купчина парчета.

В детайлите на борбата се отбелязва, че залпът от 32 неуправляеми ракети S-5 е улучил от разстояние 3,5 километра.

Трябва да се означи, че известието за неповторимия въздушен дуел се появява в разгара на войната сред Иран и Ирак, когато всички страни в спора са интензивно ангажирани с дезинформация. Потвърждение на борбата и загубата на изтребител в Иран няма.

Теоретично обаче такава борба би могла да я има. През 1995 година в публикация, озаглавена „ Развитието на бойните вертолети “, списание „ Foreign Military Review “ оповестява, че през 1968 година американците организират образователни въздушни борби на хеликоптера AH-1G с изтребители F-4 и F-8.

Оказа се, че за самолетите хеликоптерите, изключително щурмовите, са най-„ неудобните” въздушни цели - и двете борби приключват с победа на AH-1. В различен случай бойният хеликоптер смъква ракета AIM-9 Sidewinder цел, летяща със скорост 800 километра в час.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР