Maiden Pharmaceuticals: Ярост в Гамбия една година след смъртни случаи от сироп за кашлица

...
През септември миналата година Ебрима Саджния гледа безпомощно как малкият
Коментари Харесай

През септември миналата година Ебрима Саджния гледа безпомощно как малкият му син бавно умира пред очите му.

Г-н Sajnia, който работи като таксиметров шофьор в Гамбия, казва, че тригодишният Ламин е трябвало да започне да посещава детска градина след няколко седмици, когато получи треска. Лекар в местна клиника предписа лекарства, включително сироп за кашлица, но детето с висока температура отказа да ги вземе.

"Принудих Ламин да пие сиропа," спомня си г-н Sajnia, седнал в дома си в Банджул, столицата на Гамбия.

През следващите няколко дни състоянието на Ламин се влоши, тъй като той се бореше да яде и дори да уринира . Той беше приет в болница, където лекарите установиха проблеми с бъбреците. В рамките на седем дни Ламин беше мъртъв.

Той беше сред около 70 деца - под пет години, които починаха в Гамбия от остри бъбречни увреждания между юли и октомври миналата година година след консумация на един от четирите сиропа за кашлица, произведени от индийска компания, наречена Maiden Pharmaceuticals.

През октомври Световната здравна организация (СЗО) свърза смъртните случаи със сиропите, заявявайки, че е открила "неприемливи" нива на токсини в лекарствата. p>Индия разследва сиропи за кашлица след смъртни случаи в Гамбия СЗО застава зад „опасно“ твърдение за сироп за кашлица в Индия

Гамбийски парламентарен комитет също заключи след разследвания, че смъртните случаи са резултат от поглъщането на деца от сиропи.

Както Maiden Pharmaceuticals, така и индийското правителство отрекоха това - Индия каза през декември, че сиропите отговарят на стандартите за качество, когато са тествани в страната.

Това е оценка, с която Амаду Камара, председател на гамбийския панел, който разследва смъртта, категорично не е съгласен.

"Ние имаме доказателства. Тествахме тези лекарства. [Те] съдържаха неприемливи количества етилен гликол и диетилен гликол и те бяха директно внесени от Индия, произведени от Maiden", казва той. Етиленгликолът и диетиленгликолът са токсични за хората и могат да бъдат фатални, ако се консумират.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР