През септември има леко оживление в кредитирането, просрочените заеми се

...
През септември има леко оживление в кредитирането, просрочените заеми се
Коментари Харесай

Кредитирането расте през август, депозитите - също

През септември има леко раздвижване в кредитирането, просрочените заеми се свиват, а депозитите не престават да порастват. Това демонстрират данните на Българска народна банка, представени от " Капитал daily ".

За разлика от юли и август, през септември се вижда по-отчетливо повишаване на кредитирането, и то е най-много при корпоративните заеми. Годишният им ритъм на нарастване е бил 3.1% (при 2.8% годишно повишаване през август и юли).

Годишното покачване на жилищните заеми през септември е било с 5.8% до 9.269 милиарда лева За съпоставяне, през август и юли имаше задържане на растежа на 5.4%. Заемите за ползване нарастват годишно с 5.7% през септември до 7.737 милиарда лева През предходните два месеца те имаха леко нарастване на темпа, което се резервира и в този момент.

Общият годишен растеж при заемите за семействата е бил 5.9% през септември до 19.509 милиарда лева

Очакванията са да продължи наклонността на ускорение на годишния напредък при заемите, като благоприятстващите фактори са продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и ниските лихвени проценти по заемите.

Продължава понижението на неприятните и преструктурираните заеми, демонстрират данните на Българска народна банка. Общият им размер към края на септември е 7.245 милиарда лева На годишна база се намаляват за пети следващ месец с двуцифрен ритъм. Към края на предишния месец той е 11.81%. Делът им в кредитния портфейл се свива до 14.6%. Това не е делът на необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 12.6%.

С половин процентен пункт по-висок годишен ритъм на повишаване имат депозитите на семействата през септември спрямо този от август и юли, когато растежът на депозитите на семействата сподели задържане на годишния ритъм към достигнатия (съответно 5.4% и 5.3%). През предишния месец те са се нараснали с 5.9% до 46.407 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР