През септември европейските енергийни пазари отбелязаха значителна нестабилност, обусловена от

...
През септември европейските енергийни пазари отбелязаха значителна нестабилност, обусловена от
Коментари Харесай

Европейските енергийни пазари показват нестабилност в навечерието на зимата

През септември европейските енергийни пазари означиха забележителна неустойчивост, обусловена от съчетанието на метеорологични аномалии, геополитическо напрежение и продължаващи ограничавания при доставките. Това написа в месечния бюлетин за европейските енергийни пазари Анди Зомер, шеф " Фундаментален разбор и моделиране " в Axpo Solutions - най-голямата компания за комунални услуги в Швейцария и водеща в интернационалната търговия с сила, която работи в 40 страни в Европа, Америка и Азия. 

Зомер добавя, че в средата на септември цените на газа означиха внезапно намаляване, провокирано от клюки за директна договорка сред Украйна и Азербайджан, само че откакто тези клюки бяха опровергани, цените отчасти се възвърнаха. В същото време рестриктивните мерки в доставките се резервираха заради огромната профилактика в Норвегия и понижения импорт на полутечен природен газ, защото високите температури в Североизточна Азия поддържаха нарасналото търсене на сила. Пазарите на електрическа енергия също бяха нестабилни, изключително в Централна и Източна Европа, където горещите талази през първата половина на месеца доведоха до внезапно повишение на търсенето и внезапни скокове на цените. По-късно през месеца интензивните превалявания усилиха производството на водноелектрическа сила и наред с по-ниските температури спомогнаха за намаляване на натиска за повишение на цените. Цените на въглищата останаха малко под равнищата от август, макар че опасенията за лимитирани европейски ресурси преди настъпването на зимата не престават да нарастват. Междувременно цените на въглеродните излъчвания продължиха своя спад под въздействие на мрачните макроикономически условия, се показва в разбора.
Пазарът на газ
Зомер прибавя, че пазарът на газ бе подложен на забележителен напън през миналия месец заради продължаващите ограничавания на доставките. Въпреки огромните европейски ресурси, набъбна загрижеността по отношение на опциите за поддържане на този комфорт през зимата, защото наличните количества полутечен природен газ останаха лимитирани, а увеличението на износа от Норвегия се забави заради продължителна профилактика. Танкерите с полутечен природен газ все по-често се насочват към по-платежоспособните пазари в Азия, където търсенето се чака да нарасне заради прогнозите за зима, която ще бъде по-студена от нормалното. В допълнение към това ескалиращото напрежение в Близкия изток подтикна Египет, който е обичаен вносител на израелски природен газ и главен експортьор на полутечен природен газ, да разгласи търг за импорт на 20 танкера полутечен природен газ. Този ход сложи Египет в непосредствена конкуренция с Европа за едни и същи лимитирани доставки на полутечен природен газ, което в допълнение затрудни така и така ограничавания международен пазар. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР