През септември добивът на природен газ в България продължава да

...
През септември добивът на природен газ в България продължава да
Коментари Харесай

Добивът на природен газ в България намалява с 50% през септември

През септември добивът на природен газ в България продължава да понижава и към този момент доближава едвам 4 млн. куб. метра, демонстрират данните на Националния статистически институт ( Национален статистически институт ). На месечна база понижението е от 20%, а по отношение на същия месец на 2016 година спадът е от 50 на 100.

Данните удостоверяват терзанията за привършване на локалното находище " Галата " в Черно море. На този стадий компанията, която го експлоатира - " Петрокелтик ", не е правила мнения за бъдещето си в страната. Един от дискутираните до момента разновидности е превръщането на находището в вместилище за газ, което може да бъде употребявано и за потребностите на плана за газов хъб " Балкан ".

От статистиката е видно още, че доставките на природен газ се усилват с 11,4% на месечна база през септември до 186 млн. куб. метра. На годишна база има спад - в границите на малко над 6%. 

Данните на " Булгартрансгаз " обаче демонстрират, че България стартира зимният сезон (от 1 октомври) с съвсем цялостно вместилище. Към края на октомври в " Чирен " има 466 млн. куб. метра деен газ, а от началото на ноември е почнал и добивът от хранилището.

Данните на Национален статистически институт демонстрират още спад на производството на електроенергия през септември - с 10,2% до 3,4 хиляди гигаватчаса по отношение на август. Това намаляване е обичайно за преходните сезони, когато към този момент не са нужни климатици за изстудяване, а температурите към момента са високи и не постановат включването на уреди за отопление.

Спрямо септември 2016 година производството на електрическа енергия понижава с 3,6%.

Основната част от създадената у нас електрическа енергия е осъществена на вътрешния пазар - 2,5 хиляди гигаватчаса. Това съставлява спад от 5,8% на месечна база , само че на годишна база има растеж от 3,9 на 100.

През първия есенен месец има и ръст на добива на твърди горива у нас - с 12,1% по отношение на август до малко над 3,01 млн. тона. Годишният растеж е от 17,5%. Данните демонстрират, че доставките (от локален рандеман и внос) на вътрешния пазар също се усилват и към този момент са в размер на 3,09 млн. тона. Това съставлява растеж от 12% на месечна и от 17,4% на годишна база.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР