През септември беше пусната в публичното онлайн пространство безплатната онлайн

...
През септември беше пусната в публичното онлайн пространство безплатната онлайн
Коментари Харесай

Безплатна онлайн платформа за кръгова икономика пести средства на домакинствата

През септември беше пусната в общественото онлайн пространство безплатната онлайн платформа за кръгова стопанска система (Circular Economy Management Information System). Тя е създадена в услуга на жителите и бизнеса, като дава информация за опциите и дейностите, водещи до понижаване образуването на боклуци и удължение виталният цикъл на продуктите.

е първата и единствена в страната платформа, която сплотява данни от разнообразни източници и обезпечава информация за изгодите от кръговата стопанска система и за опциите за предаване, даряване, търсене, поправяне или наемане на уреди, мебели, движимости и артикули.

Основно преимущество на платформата е, че дава опция на ползвателите си да споделят, да заемат и употребяват наново артикули и материали като по този метод предотвратяват образуването на боклуци и удължават виталния им цикъл. Платформата припомня на потребителите, че всеки от тях може да ограничи пазаруването на артикули, които водят до формиране на боклуци. Така с изключение на екологичните изгоди семействата могат да имат и стопански изгоди посредством спестени разноски за нови ненужни или малко употребявани артикули.

Интерактивната карта на дава опция за елементарно намиране и ориентиране към кварталните работилници, обущарски, текстилни и ремонтни ателиета, сервизи и други нужни услуги, до които всеки ползвател на платформата получава достъп. Форумът и обявите разрешават на записаните консуматори да обменят информация между тях и сами да предизвикват заемане или шерване на движимости и артикули. По този метод платформата се трансформира в обществено споделено пространство, в което всеки може да изпраща информация за местата, на които могат да се предават боклуци, за провеждани акции, начинания и срещани положителни практики.

Въпреки, че се очакваше да проработи единствено за територията на Столична община, огромният интерес след нейното показване през м. Септември докара до обгръщане и на други общини. Ролята ѝ на информативен инструмент за показване на изгодите от кръговата стопанска система, положителните практики, осъществените вложения и основаването на благоприятни условия пред дребния и междинен бизнес предизвикаха интереса и на евентуални сътрудници отвън границите на Република България.

Бъдещите проекти за разширението и разгръщане на платформата за кръгова стопанска система и включването на нови общини и спомагателни функционалности ще бъдат оповестени от основателите ѝ на 16 декември от 11:00 ч., на събитие в Национален пресклуб Българска телеграфна агенция.

Платформата е създадена по план № BG16M1OP002-2.‎009-0036 „ Пилотен демонстрационен модел за кръгова стопанска система “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда ‎‎2014–2020 година “, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване на Европейски Съюз, с бенефициент.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР