През септември 1999 г., след близо 10-месечно пътуване до Марс,

...
През септември 1999 г., след близо 10-месечно пътуване до Марс,
Коментари Харесай

Как NASA изгуби спътник на стойност 125 млн. долара заради грешка в метричната система

През септември 1999 година, след близо 10-месечно пътешестване до Марс, галактическият сателит Mars Climate Orbiter изгаря и се разпада на дребни късчета. И всичко това, тъй като някой просто е не запомнил да употребява верните мерни единици – т.е. метричната система.

Метричната система и Mars Climate Orbiter

338-килограмовият Mars Climate Orbiter, за чието изграждане са били нужни 125 млн. $, е изстрелян от NASA на 11 декември 1998 година Неговата задача е била да изучи климата, атмосферата и измененията по повърхността на Червената планета.

Навигационният екип от Лабораторията за реактивно придвижване e проучвателен център на NASA е употребявал метричната система (т.е. милиметри и метри) при своите калкулации, до момента в който Lockheed Martin Astronautics в Денвър, Колорадо, които основали дизайна и построили галактическия уред, дали основни данни за ускорението му в известната в Англия система (т.е. инчове, футове и паундове). Инженерите от JPL не са отчели обстоятелството, че мерните единици е трябвало да бъдат преобразувани в вярната метрична система.

И по този начин, след 10-месечно странствуване, тази неточност в изчисленията отвела галактическия транспортен съд рисково покрай атмосферата на Марс, където той най-вероятно изгорен и се разпаднал на късчета.

Инженерите от NASA са можели да заловен грешката, в случай че са били обърнали по-голямо внимание на изчисленията, само че те просто „ предположили “, че Lockheed Martin са си свършили работата.

В отговор на случая Джон Логсдън от Института за галактическа политика на Вашингтонския университет декларирал, че всичко това е „ жалко, до момента в който Джон Пайк от Федерацията на американските учени добавил: „ Беше неудобно да загубим галактически транспортен съд поради такава елементарна математическа неточност. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР