През септември 1885 г., само на седмата година от свободата

...
През септември 1885 г., само на седмата година от свободата
Коментари Харесай

Президентът: Да живее свободна и единна България!

През септември 1885 година, единствено на седмата година от свободата си, народът ни зачерта несправедливите граници, натрапени от Великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това сподели президентът  в тържественото си слово във връзка 137-та годишнина от Съединението на България, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Държавният глава взе участие в тържествената проверка-заря и одобри почетния строй.

" Този дръзновен, само че обмислен акт на нашите предшественици е образец за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха история ", добави Радев. 

" Съединението е значим стадий, само че същинският ключ към триумфа постоянно е бил и ще бъде в единението ", уточни президентът и добави:  " Политическите бесове и егоизмът – персонални, класови, партийни, ерозират устоите на нацията. Етиката е в основата на триумфа и неуспеха на всяко общество ". 

" Днес в Европа още веднъж бушува война. Надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията. Скъпите запаси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които към този момент изпитваме на гърба си. На километри отсам бедстват наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията ", продължи Радев.

" В тестванията ще оцелеят тези страни и нации, които осъзнаят общата си орис и надмогнат лутанията на егоизма. На връх Съединението дано си напомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали.

Че силата ни като народ зависи от всеки от нас, само че и всеки българин би трябвало да усеща зад тила си силата на страната и поддръжката на всички останали.

Поклон пред дейците на българското Съединение! Да живее свободна и единна България! ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР