През седмицата в магазините се появи захар с нова цена

...
През седмицата в магазините се появи захар с нова цена
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на захарта - в някои градове цената мина 3 лв. за килограм

През седмицата в магазините се появи захар с нова цена - до 3 лв. за кг, а във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е над тази цена и задмина литър бензин. Данните на Системата за агропазарна информация сочат, че за година повишаването е със 87%, заяви Българска национална телевизия.

 

Заводът в Горна Оряховица е единственият производител на захар в България и обезпечава към 30% от потребностите на българските консуматори.

 

" Това са естествени пазарни условия - ние оперираме на обединен европейски пазар. Около 70-80% от захарта в България влиза от Европейски Съюз, а европейският пазар е релативно затворен ", сподели Валентина Ралева - изпълнителен шеф на завода.

 

Проблемите в бранша са породени преди всичко от инфлацията и войната.

 

Освен това 2021-2022 година се отличава с огромна суша в Европа, което се отрази в по-нисък рандеман на цвекло, оттова и по-ниско произвеждане и по-малко предложение. Допълнителен фактор е оскъпяването на всички разноски - енергийни, транспортни и други "

 

В момента най-големият проблем е спирането на веригите на доставки на съществени първични материали и материали, уточни Ралева.

 

" Подготвяйки се за 2023 година имаме компликации със сключването на контракти, тъй като има компании, които не са сигурни, че ще продължат да работят. Другият проблем, който не е единствено при нас, е че нямаме работеща страна ", сподели тя.

 

По думите ѝ обезщетенията за сила са добра мярка, само че по-скоро популистка, а по-важното сега е да има функционираща страна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР