През седмицата се очакваше да разберем как ще се променят

...
През седмицата се очакваше да разберем как ще се променят
Коментари Харесай

Оставки, отговорност, избори: Обзор на седмицата

През седмицата се очакваше да разберем по какъв начин ще се трансформират изборните правила и ще се върне ли хартиената бюлетина. Депутатите, обаче, прекараха десетки часове в кавги и крясъци, само че не и в гласоподаване на съответни решения, заяви. 

Открит остава въпросът дали машините ще се трансфорат просто в принтери или част от функционалностите им ще се се запазят. Противниците на машинното гласоподаване считат, че те могат да бъдат манипулирани и по тази причина проектите са да се броят всички разписки от тях на ръка. 

Така се обезсмислят милионите, които страната заплати за тези устройства.

През 2020 в началото платихме над 43 млн. лева, а по-късно още 10 млн. лева. 

Със същите тези 53 млн. лева през днешния ден могат да се платят към 75 000 минимални заплати или 114 000 минимални пенсии.

За миналите избори за техническото обезпечаване и бюлетини са платени над 8 млн. и 300 хиляди лева Отпечатани са 7 млн. и 350 хиляди бюлетини.Толкова, едвам стигнат за всички секции в страната, ако се окаже, че машините откажат. 

От тази позиция връщането на хартиените бюлетини няма да оскъпи идващите избори. 

Според специалистите обаче те сигурно няма да ни излязат по-евтини от последните. Колко по-скъщи ще са ще зависи от една страна от инфлацията. Може да се наложи да се заплаща и повече на членовете на СИК, в случай че се усили времето за обработка на материалите от гласуването. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР