През седмицата премиерът Кирил Петков в интервю за Файнейшъл таймс

...
През седмицата премиерът Кирил Петков в интервю за Файнейшъл таймс
Коментари Харесай

Петър Колев: РСМ с €30 милиона за международна клеветническа кампания срещу България

През седмицата министър председателят Кирил Петков в изявление за " Файнейшъл таймс " разгласи, че България ще предложи нов развой на Република Северна Македония, който ще прегледа историческите и бизнес връзките сред двете страни в границите на шест месеца и ще прекратим възпрепятстването на Скопие за участие в Европейския съюз. Контрапункт на премиера беше изявлението на президентът Румен Радев пред " Юроактив ", в което той съобщи, че напредъкът на Република Северна Македония не се дефинира със периоди, а с резултати и изиска страната да промени конституцията си и да запише българите наедно със сърбите, турците, албанците и македонците.

" Според нас тази позиция на България, която има сега, не би трябвало да бъде променяна в бъдеще, до момента в който българите в РСМ не получат своето пълноправие, не бъде изменена конституцията, не бъде вкарана тази дребна думичка " българи " в самата конституцията ". Това разяснява пред ръководителят на българската партия в РСМ " Граждански либерален съюз " Петър Колев.

" Защото това, в случай че се случи, ще бъде неповторим освен европейски, само че и международен абсурд, тъй като България ще жертва или схване явлението на потъпкване на човешките права на личните сънародници в РСМ, а за сметка на това ще даде опция на други хора, които вършат това, да се възползват от спомагателни човешки права, каквито са примерно свободното придвижване на хора, артикули и капитали в Европейски Съюз ", разяснява Петър Колев.

Според Колев президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков ясно са дефинирали пред европейските страни какво чака България. Той бе безапелационен, че процесът за евроинтеграция се води от резултатите, а не от периоди. Спорните точки в двустранните връзки сред България и РСМ могат да бъдат решени с разговор, добави Колев.

На въпроса кой има изгода от това да се показват нещата по противоположния метод и да се внуши пред Европа, че няма никакъв проблем в РСМ с правата на българите, Петър Колев съобщи: " Македонското държавно управление е отделило на 30 млн. евро за сериозна интернационална акция, клеветническа освен това, и против България, само че и против българите в РСМ ", сподели Петър Колев.

Председателят на българската партия уточни още, че ще изиска среща с новоизбрания министър-председател Кирил Петков, на която въпросите за равноправието на българите в РСМ да бъдат разисквани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР