През седмицата общественото внимание бе привлечено от чисто човешки проблем

...
През седмицата общественото внимание бе привлечено от чисто човешки проблем
Коментари Харесай

Неизбежната отбрана на властта срещу признанието за стабилни и неработещи институции

През седмицата публичното внимание бе привлечено от чисто човешки проблем – в правото си ли е бил един пловдивски доктор, стреляйки по лице, пробвало да извърши кражба? Крайността на мненията се укрепи от оскъдицата на обстоятелства. Но чисто човешкият проблем има строго юридически темперамент и визира няколко въпроса:
предпазени ли са в задоволителна степен правата на българските жители, в случай че отбраната не е в задоволителна степен, кой е виновен за това – неприятните закони или неприятното използване на законите, нужна ли е смяна и в каква посока?
На пръв прочит властта посегна към най-лесното решение – с цел да няма отговорни институции, отговорен се оказа законът. И се почна познатата популистка игра – министър прави комисия, работна група бистри незабавни промени, подвига се звук, а след това всичко потъва в забвение.

Въпреки познатите похвати на политическо равнище, казусът в Пловдив не е безапелационен мотив да се трансформира институтът на неизбежната защита, написан в Наказателния кодекс. Първо, проблемите са повече институционални и изискват не законови промени, а промени при действието на институциите. И това се потвърждава неведнъж и многозначително – съперниците на правосъдната промяна се пробваха през 2015 година да подменят институционалното подсилване на съда и да отрекат потребността от отчетна прокуратура с оферти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така неприятен се оказа наказателният развой, а не прилагащата го прокуратура в доказване на закононарушенията. Сега пък ще се трансформира Наказателния кодекс вместо да се обърне внимание на правоохранителните органи в лицето на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Вторият огромен проблем, който не можем да отхвърляме, е че за тъждество пред закона в България мъчно може да се приказва, когато в затънтените елементи на страната уязвимите групи от възрастни хора са оставени без никаква поддръжка. Така жителите на малко българско село са по-малко равни от живеещите в града. Как тогава ще се приложи измененият Наказателен кодекс, в случай че няма институция, която да го приложи?

Третият проблем е за смисъла от изтърпяване на наказване от наказаните. Наказателната принуда, лишена от обществена работа с причинителите на закононарушения, затвърждава непригодността им да бъдат част от което и да е общество – т.е. и тук би трябвало работа от страна на институциите с хората. Но Борисов и Цачева дума не загатват за това, а Главният прокурор приказва единствено кои не са хванатите и по какъв начин не може да им се приложи наказването.

Промяната на законите под претекст „ Хората по този начин искат”/по думите на вътрешния министър/ може да докара обществото ни до такава степен, че в бъдещата конституция да написа, да вземем за пример, „ ненавиждаме ромите, ще има безвъзмездна храна и ток за всички”, тъй като хората по този начин желаят. Но по какъв начин тогава ще живеят останалите български жители, които може и да не желаят тъкмо това? На този въпрос ръководещите също не дават отговор.

За тях писането на закони (без оглед на приложимостта им) е всестранният лек за българското общество.

Но да се върнем на неизбежната защита.

Неизбежната защита е противодействието на едно лице, което при отбрана на своите или на непознати права аргументи вреди на нападателя. Вредите може да са всевъзможни – от леки като разваляне на имуществото на нападателя - да вземем за пример да му счупи часовника, до по-тежки – да му счупи ръка или най-тежки – да отнеме живота му. Условие да не се превишат рамките на неизбежната защита е отбраната да подхожда на нападението. А в няколко случая, даже и отбраната да не подхожда на характера на нападението, причинителят отново няма да бъде осъден, в случай че:
нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище, или в случай че това се дължи на нерешителност или разстройване у неизбежно отбраняващия се.
Като че ли законът, т.е. член 12 на Наказателния кодекс, е повече от явен. А за прилагащите закона също това е повече от ясно, защото още през 1973 г.[1] Върховният съд е споделил детайлно по кое време може да има неизбежна защита и по кое време нейните лимити са преминати.

Накратко, с цел да знае всеки български жител правата си при положение на нахлуване, можем да ги обобщим по този начин:
институтът на неизбежната защита служи с цел да защитят жителите правата си и с цел да се въвлича обществеността в битката с престъпността. Освен правата на жителите, неизбежната защита се ползва и по отношение на държавните и публичните ползи, неизбежната защита изисква директно и противоправно нахлуване от човек. Нападението би трябвало да се схваща като едно или няколко дейности (нахвърляне, връхлитане и т.н.) или бездействия, които директно и директно заплашват или накърняват държавни и публични ползи, личността или законните права на жителите. Нападението е директно освен когато е почнало самото увреждане, само че и когато е основана действителна и непосредствена заплаха за увреждане. Неизбежна защита не е позволена при хипотетично, бъдещо или приключено нахлуване. Неизбежната защита допуска нахлуване, което не е разрешено от закона. Затова, когато „ отбраняващият се " умишлено предизвика с дейни дейности нахлуване за да лиши от живот или да аргументи телесна щета на несъмнено лице, не може да се базира на неизбежна защита, а ще дава отговор на общо съображение, Неизбежната защита е позволена единствено когато нападението е директно. Оттук нуждата тъкмо да се откри моментът, от който нападението е директно, тъй като от този миг нападнатият има право на самозащита. Нападението е директно освен когато е почнало самото увреждане, само че и когато е основана действителна и непосредствена заплаха за увреждане (не е нужно нападателят да употребява оръжието, което носи, с цел да се отбранявате. Достатъчно е да видите, че е въоръжен), Налице е продължение на нападението, в случай че нарушителят, примерно след кражбата или грабежа, бяга с имуществото, с цел да се укрие, Нападнатият има право на дейна отбрана. Той може, само че не е задължен по закон, да се отклони от отбрана посредством бягство, укриване, търсене помощ от трети лица, държавни органи и други Неизбежна защита е налице досега, в който нападението е трайно прекратено, без опция да се възобнови. Всяко деяние на нападнатия по-късно е наказуемо. Неизбежна защита може да се приложи освен от нападнатия, само че и от всяко трето лице, притекло се на помощ на нападнатия, убийствата и телесните повреди, в случай че са осъществени при превишаване рамките на неизбежната защита заради нерешителност или разстройване, не са наказуеми.
Опитът да се задоволят публични потребности посредством изменение на института на неизбежната защита е съпроводен с крах. През 90-те години (1997 г.), поради повишената престъпност, се вършат промени в Наказателния кодекс, с които се открива, че няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че:

1. нападението е от две или повече лица;

2. нападателят е въоръжен;

3. нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище, вилен парцел или икономически обект;

4. нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно транспортно средство или преносим железопътен състав;

5. нападението е осъществено нощем;

6. нападението не може да бъде отблъснато по различен метод.

Конституционният съд отменя[2] като противоконституционна редакцията на текста, което го прави неупотребим. Остават в деяние само текстовете във връзка с проникването с принуждение или с щурм в жилище и когато нападението не може да бъде отблъснато по различен метод заради тъждество в гласовете на съдиите от Конституционен съд.

В претекстовете на Конституционен съд /казано накратко/ се преглежда правото на живот като главно конституционно право. Като такова, съгласно член 28 от Конституцията, похищението върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение. Своеобразно средство за отбрана на личността и правата на жителите, в това число и на правото на живот, е и неизбежната защита. Неизбежната защита обаче не е право за безкрайно засягане на нападателя. Личността и правата на последния не престават да са обект на конституционноправна отбрана и откакто той е подхванал директно противоправно нахлуване. Конституционен съд приема, че признатата редакцията на Наказателен кодекс от 1997 година ще се ползва надали не за всяко нахлуване, без да се регистрират характера и степента на нападението. Така отблъскващият нападението действително във всеки случай ще надвишава границите на неизбежната защита. Ако, да вземем за пример, е могъл да отблъсне нападението единствено счупвайки ръката на нападателя, той няма да е задължен да направи това, а може напряко да го убие. Изводът е, че неизбежната защита не може изчерпателно да обхване всички вероятни случаи и не може и да се разпише изчерпателно в закон, по тази причина конкретиката на всеки обособен случай е значима. Инак се отваря необятната врата на произвола – всеки против всеки под предлог от неизбежна защита.

И до момента в който ръководещите с лека ръка протягат ръка на фундаментални институти в правото, Висшият правосъден съвет, ръководителят на Върховен касационен съд и основният прокурор отхвърлиха да поддържат сходна прищявка. Това няма да попречи и на ръководещите, и на опозиционните законотворци в Народно събрание да съчинят следващия юридически несъвършен и неупотребим закон, с което да отсрочат неизбежните потребности от промени в Министерство на вътрешните работи и действителна правосъдна промяна.

[1] Виж Постановление № 12 от 29.11.1973 година по н.д. № 11/1973 година на Пленума на Върховния съд.

[2] Виж Решение № 19 от 21.11.1997 година на Конституционен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР