През седмицата Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент

...
През седмицата Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент
Коментари Харесай

Българинът от Кюстендил, който охраняваше инаугурацията на Байдън

През седмицата Джо Байдън встъпи в служба като 46-ия президент на Съединени американски щати. Това беше най-охраняваната инаугурация на американски президент в историята - над 30 000 военни, служители на реда и шерифи от десетки служби. Сред тях имаше и няколко българи.

От 5 години Кирил Васев работи в шерифството на предградие на столицата Вашингтон.



За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена - дядо му също е бил служител на реда.

„ През 80-те, 90-те години, когато съм израснал, в тийнейджърските ми години, постоянно съм гледал американските филми, било ми е забавно тези организации по какъв начин работят, с какво се занимават. Затова може би образованието, към което се насочих, беше криминология “, споделя Кирил Васев.



Той е един от 30 офицери от тяхното шерифство, определени да вземат участие в защитата на встъпването в служба на Джо Байдън дружно с военни от Националната армия, сътрудници на ФБР, Сикрет Сървиз и хиляди служители на реда.

На 6 януари навалица от последователи на Доналд Тръмп нахлуха и превзеха постройката на американския Конгрес. В резултат - ограниченията за сигурност за клетвата на Джо Байдън бяха невиждани.

„ През цялото време човек би трябвало да чака непредвиденото, макар че по време на инаугурация не се случи безусловно нищо “, споделя Кирил Васев.



Според него службите се свършили страхотна работа.

„ Моята организация бяхме един ден преди инаугурацията да създадем генерална подготовка, с цел да знаем нашите постове къде се намират, какво тъкмо би трябвало да вършим, избрани кодове и връзки, които обменяме с другите организации. При изследването на региона имахме 9-10 часа работен ден “, споделя той.

В ежедневната си работа Кирил Васев патрулира по улиците, работи в пандиза, проверява гангстерски групи, банкови кражби и сигнали за бомби.

„ Разбира се, че има боязън. Но самият боязън те държи нащрек и стимулиран, по този метод те пази по-сигурен да си вършиш работата “, споделя той.

Кирил Васев е един от към 40-те членове на основаната преди година българо-американска полицейска асоциация. Тя сплотява наши сънародници, работещи в силите на реда в цяла Северна Америка.

„ Участваме в разнообразни благотворителни фондове. Помагаме на учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, обменяме информация сред самите нас “, изяснява той.

А един ден Васев споделя, че може да се върне и да работи в системата в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР