През съботния ден времето в по-голямата част от страната ще

...
През съботния ден времето в по-голямата част от страната ще
Коментари Харесай

Лоши новини за времето: Температурите падат още - от 1-4°С до -18°С

През съботния ден времето в по-голямата част от страната ще се задържи с променлива и по постоянно забележителна облачност. Временни разкъсвания на облачността чакаме в следобедните часове над северозападните и централни региони, само че за малко. Слаби превалявания от сняг чакаме в планинските региони и в Предбалкана. 



Максималните температури в страната ще се задържат близки до нулата и ще са от 1° до 4°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна България – до 5-6 °С.

Времето в планините няма да е уместно за туризъм - чакаме захлаждане, съпроводено от слаб снеговалеж. Ще духа сдържан, по билата и мощен вятър от север-североизток. Температурите ще продължат да се намаляват - оптималната на височина 1200 метра към минус 12°, на 2000 метра - към минус 18°.

Времето по Черноморието няма да е уместно за разходки и туризъм - ще бъде най-вече облачно и на обособени места, основно по северното крайбрежие, ще има валежи от сняг. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 1-3°С.

Времето в София –  До обяд времето в столицата ще е с променлива облачност и със слаби превалявания от сняг. Следобед облачността краткотрайно ще се раздра до слънчево, само че ще остане студено. Очакваните минимални температури ще са към минус 10°С, а оптималните - до едвам -1°С. 

В утринните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат още веднъж повишени в затворените котловини и част от Дунавската низина. Концентрацията на нездравословни газове ще е сред 70-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. Според прогнозите чакаме и по-мърсен въздух през идващите 48 часа.

На Балканския полуостров времето ще се задържи без основна смяна - над източната му половина ще доминира променлива облачност, с чести превалявания от сняг; над северозападната част от полуострова времето ще се усъвършенства ще е най-вече слънчево.

Причината за неприятното време е разширяващ се антициклон с център над Полша и Украйна, който през идващите часове ще се настани над Балканите. България и прилежащите й страни ще попадат в зона с огромен баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се придвижва по-студен въздух от североизток и температурите ще се намаляват. 

Значителни превалявания от сняг чакаме в Северозападна и Северна Турция, а причина за идното неприятно време и изобилните снеговалежи е по този начин нареченият „ Black sea effect ” (езерен ефект). Валежите там могат да провокират проблеми по пътищата, а снежната завивка за 24 часа да надмине 40 см. Температурите на полуострова ще са по-ниски от нормалните и още ще се намаляват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР