През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в

...
През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Спешно да се разреши даряване на плазма без PCR. Дарителят да може да избира за кого е |

„ През пролетта декларирахме, че ще се стигне до миг, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в опазването на здравето няма безпорядък, а високо напрежение. Има обособени персонални нещастия – искаш да се лекуваш, само че не можеш. Това се случваше и в други страни, доста по-развити от нас ", коментира в предаването ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Според него не трябва у лекарите да се основава чувството за виновност.

„ За мен системата се оправя, само че обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има потребност да влезе в болница ”, уточни още ръководителят на БЛС.

Той е на мнение, че и отсега нататък ще има върнати пациенти. „ Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за заболели. Те обаче няма къде да бъдат признати ”, заяви доктор Маджаров.

Председателят на БЛС предизвести, че системата ще бъде притисната и мъчно ще оказва помощ на хората със болести, разнообразни от ковид. Затова доктор Маджаров прикани за съблюдаване на актуалните ограничения, с цел да не се постанова въвеждане на по-строги.

„ Със мощ, полиция и рестрикции е мъчно да приложиш нещо. Виждаме по какъв начин хората се събират. Някои от тях неглижират всичко. Барикадите няма да решат проблемите ни ”, заключи той.

Дарители на кръвна плазма

Д-р Иван Маджаров прикани за незабавни промени - още от през днешния ден - в системата за даряване на кръвна плазма за лекуване на ковид. Както е известно, плазмата от един донор може да избави трима пациенти. В момента обаче, с цел да стане човек донор, кръвният център изисква от него да покаже позитивен PCR тест. Това, по думите на доктор Маджаров, лимитира донорите, защото доста хора, изключително измежду младите, са прекарали вируса леко и не са си правили PCR. Това не значи, че са несъответствуващи за донори.

Друга спирачка пред донорите е изискването да не могат да посочат за кого подаряват плазма.

" Това изрично обезсърчава доста хора. Не може по този начин, би трябвало да можеш да посочиш за кого даряваш. Всички знаем, че когато даряваме по неотложност кръв, посочваме за кого даряваме. ", разяснява ръководителят на БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР