През пролетта всичко се раззеленява, а всичко зелено е полезно

...
През пролетта всичко се раззеленява, а всичко зелено е полезно
Коментари Харесай

Артишок- кулинарният хит на сезона

През пролетта всичко се раззеленява, а всичко зелено е потребно за организма. Пролетните зеленчуци обезпечават някои от най-високите равнища на витамин К, желязо и фитонутриенти, които защищават организма от хронични болести. По принцип пролетните храни са най-полезни за изразходване напролет. 

Ето лист с най-полезните пролетни зеленчуци, които зареждат с потребни субстанции, подредени по азбучен ред:

Артишок

Артишокът е кулинарният деликатес на пролетта. Той оказва помощ за положително храносмилане и е богат на инулин - пробиотик, който подкрепя растежа на потребни бактерии в червата. Лечебната му съставна част, наречена цианин, подтиква отделянето на злобен сок и усъвършенства разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи, когато зеленчукът се готви и когато листа се варят за чай.

Аспержи

Аспержите са пролетна суперхрана, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се считат за афродизиак освен за мъжете, а и за дамите. Аспержите са също храна, от която се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от целесъобразното на ден количество витамин К, който спомага за преместването на калций за костите, както и 20% от целесъобразната дневна доза от витамин А, който оказва помощ на имунната система. Те също са превъзходен източник на белтъчини и фолиева киселина. 

Грах

Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и измежду потребните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да обезпечи дневното количество витамин C. Грахът е един от най-хубавите източници на тиамин или витамин В1, който покачва настроението ви и отблъсква депресията.

Зелен лук

Пресният зелен лук намалява кръвното налягане и понижава риска от сърдечни болести. Той съдържа доста витамин C, калий, калций, керцитин, който е мощен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият лук предотвратява още доста болести - от дерматологични заболявания до рак.

 

Зелена салата

Зелената салата е измежду зеленчуците, които понижават риска от рак на гърдата и диабет, потребна е за зрението и оказва помощ за положително храносмилане.

Репички

Репичките са извънредно питателна, съдържащи съвсем една трета от дневното целесъобразно количество витамин С. Репичките оказват помощ за предварителна защита от рак. Те съдържат витамините А, В1, В2, В3, С и РР. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин. Листата също не са за занемаряване, тъй като съдържат повече витамин С, калций и протеини, в сравнение с самите репички.

Рукола

Руколата е с лек пиперлив усет и зарежда мощно организма с магнезий, който е значим минерал за здравината на костите и имунната система. Руколата оказва помощ също против язва. 

Спанак

Спанакът е превъзходен източник на витамин С и фолиева киселина - две хранителни субстанции, които укрепват имунната система и отблъскват алергии. Спанакът е богат на съединението бетаин, както и на лутеин и зеаксантин, два фитохимикали, които могат да оказват помощ за попречване на възрастовата макулна недъгавост, една от водещите аргументи за слепота. Спанакът е богат и на магнезий, който е потребен за мозъка, оказва помощ за по-здрави мускули и понижава риска от диабет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР