През пролетта работниците от мините в Маришкия басейн протестираха с

...
През пролетта работниците от мините в Маришкия басейн протестираха с
Коментари Харесай

Енергетиците от комплекса Марица-изток започват протести в София и страната

През пролетта служащите от мините в Маришкия басейн стачкуваха с настояването да се увеличи цената на въглищата с 15%

© Велко Ангелов Още по тематиката
Загубата на НЕК се усили до 153 млн. лв.

Финансовото положение на държавната компания се утежнява макар по-добрата пазарна обстановка
12 ное 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " губи 266 млн. лева за деветмесечието

Държавната централа има и насъбрани задължения за над 900 млн. лева, като главната част са към притежателя й
5 ное 2018
Новата действителност за енергетиката

Дефицити и бъдеще
2 ное 2018 Енергетиците от Мини " Марица-изток " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " стартират от на следващия ден, сряда, протестни дейности. Над 11 000 души са работещите в двете държавни сдружения. От там упорстват за съответна позиция на страната за обезпечаване на бъдещото развиване на комплекса до привършване на въглищните ресурси, за опазване на работните си места и за нова енергийна тактика с небосвод 2030-2050 година

" Искаме съответни дейности от страна на страната за опазване на въглищните централи при съблюдаване на екоизискванията ", споделиха на конференция през днешния ден синдикалните водачи. Според тях последните опити за избавяне на комплекса " Марица-изток " от дълбокия финансов недостиг не будят доверие – от една страна се оферират решения, които ще доведат единствено до прекачване на проблемите върху постоянни сдружения, а от друга се разискват дейности, които са прекомерно отдалечени във времето.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " Компетентни специалисти и експерти дават оценки за спасяването или закриването на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2, забравяйки че 45 на 100 от електрическата сила в страната се обезпечава от Топлоелектрическа централа 2, а 60 на 100 през студените зимни дни. ", се споделя в писмото на синдикалните организации до президента Румен Радев. Синдикалистите упорстват президентът да даде явен отговор за това каква ще бъде българската позиция на срещата СОР 24 в Катовице, както и каква е позицията на президентската институция за бъдещето на българската енергетика. Тези въпроси ще бъдат разисквани на среща с президента Радев в петък. В срещата ще вземат присъединяване президентите на КНСБ –Пламен Димитров и на КТ Подкрепа- Димитър Манолов, както и представители на миньорските и енергийните федерации от двата синдиката.

Организация

През утрешния ден служащите от Мини Марица-изток и ТЕЦ2, проведени от КНСБ ще проведат протестен протест в Раднево, а на идващия ден – в четвъртък протестно шествие, проведено от Подкрепа, ще се организира и в София. На този стадий няма да подхващаме прекъсване на работата, тъй като тя е обвързвана със сигурността на енергийната система на страната, споделят от двете сдружения. Работниците са получили уверението на енергийния министър Теменужка Петкова, че тя ще участва на следващия ден на проведения протестен протест в Раднево.

Те ще упорстват тя да заяви съответните ограничения и периоди, начертани от държавното управление. Работниците от синдикалните препоръки на КНСБ при Мини Марица-изток и Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 са изпратили своите претенции до ръководителя на националното заседание, премиера, ръководителя на парламентарната комисия по енергетика, министъра на енергетиката и изпълнителния шеф на БЕХ.

Мерки за финансова непоклатимост

Исканията на КНСБ са подписани от ръководителя на КНСБ в Мини Марица-изток Наско Митев и от ръководителя на КНСБ в Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 – инж. Деян Дяков. На първо място служащите упорстват за градивни ограничения в къс период, съпроводени с разбор, които да доведат до действителна вероятност за финансова непоклатимост на двете държавни сдружения. " Настояваме страната да поеме дълготраен ангажимент за сформиране на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни излъчвания на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 ", се споделя още в писмото до виновните институции. За Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 към този момент няма време, безапелационни са от Националната федерация на енергетиците. След още две заплащания за въглеродни излъчвания задълженията на централата ще надвишат активите й, припомнят от там. " Скоро в същата обстановка може да изпадне и НЕК заради покриване на разноските за излъчванията на американските централи ", допълват от федерацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР