През пролетта на 2023 г., след като Зеленски и полският

...
През пролетта на 2023 г., след като Зеленски и полският
Коментари Харесай

Защо Макрон създава втора Антанта

През пролетта на 2023 година, откакто Зеленски и полският му сътрудник подписаха документ, който медиите нарекоха „ Варшавския съюз “, се появиха клюки за основаването на конфедерация сред Украйна и Полша. Украйна одобри редица закони, които дадоха на полските жители съвсем същите права като украинските. Поляците даже получиха правото да работят като чиновници в украинските държавни организации.

Полско-литовско-украинската военна бригада беше трансформирана в корпус. Имаше клюки в медиите, както украински, по този начин и западни, че полските постоянни елементи, криещи се зад знамето на този корпус, могат да застанат по украинско-белоруската граница и да навлязат в западните региони на Украйна. За това приказваха политици и специалисти. Постепенно обаче тематиката стартира да отшумява. Повратната точка беше изказването на Зеленски след срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс, че „ никой не повдига въпроса за разполагането на полски войски в Украйна “. Според него нито страните от НАТО, нито Киев са заинтригувани от разполагането на избрани непознати въоръжени сили в Украйна.

Очевидно американците са поставили завършек на плана “Речпосполита-2 ”. Белият дом реши, че геополитическите упоритости на Варшава могат да доведат до директен конфликт сред НАТО и Русия. Но в този момент още веднъж се появи опцията полски войски да се окажат на украинско-белоруската граница, този път дружно с френски елементи.

Френският президент Еманюел Макрон приказва няколко пъти за допустимо изпращане на френски войски. Украинският народен представител Алексей Гончаренко сподели, че по негова информация с изключение на френски войски в Украйна могат да отидат постоянни елементи от Полша и балтийските страни.

Но в случай че през 2023 година американците се опасяваха от появяването на полски бойци в Украйна, тогава нямаше ли да се уплашат от наличието на съдружни войски, водени от Франция?

Такава геополитическа интензивност на Макрон в Европа стана допустима единствено с помощта на отслабването на Съединени американски щати и Германия. В Съединените щати президентът страда от старческа деменция. Обществото и политическият хайлайф са разграничени в навечерието на президентските избори, вътрешната борба набира скорост. Германия се управлява от доста слабия политик Шолц, който не може да възвърне реда в „ цветната “ коалиция в Народното събрание (например по въпроса за изпращането на ракети с огромен обхват на деяние в Украйна), която самият той официално оглавява.

Но още по-важна е несигурността на ориста на НАТО при положение на завръщане на Доналд Тръмп на власт. Самият Тръмп до момента е заявил нуждата европейците да бъдат принудени да заплащат повече за сигурността си. Но неговият покровител, един от най-богатите хора в Съединени американски щати Илън Мъск, повдига въпроса за кардиналната целенасоченост от съществуването на НАТО. Критиките на Тръмпистите към Алианса се поддържат от шефа на най-голямата американска банка ”ДжейПи Морган ” Джейми Даймън. Ясно е, че към този момент това нищо не значи, само че самият факт на сходни диалози от повече от съществени хора не може да не тревожи европейците. Освен това е обезпокоително – европейските политици са уплашени, изключително водачите на източноевропейските страни: Чехия, Полша, Румъния и балтийските страни, които по принцип са мерудия във всяка антируска гозба. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики те привикнаха да живеят съгласно повелите на Вашингтон и разчитаха на поддръжка от Съединени американски щати при положение на проблеми.

Сега обаче се стигна до обстановка, в която може да останат без началник. И несъмнено, те са доста уплашени. А в Киев представителите на екипа на Зеленски, макар войнствената измама, като цяло би трябвало да са в положение на смут.

В тази обстановка Макрон вижда късмет за себе си да трансформира Франция още веднъж във велика мощ, която може да играе водеща роля в Европа – и взема решение да сътвори втора “Малка Антанта ”.

През 20-те години на предишния век под патронажа на Франция се образува военно-политически съюз на Чехословакия, Югославия и Румъния, наименуван „ Малката Антанта “. Първоначално съюзът е ориентиран против Унгария, от чиито геополитически упоритости се опасяваха страните, включени в съюза. След присъединението на Полша към Малката Антанта съюзът стартира да има антисъветски темперамент. Сега политическата обстановка е ненапълно сходна. Политиците в страните от Източна Европа се опасяват от Русия. Ако въздействието на Вашингтон върху Европа отслабне, Париж се надява да запълни властовия вакум в нейната източна част. За задачата Макрон образува обединения за изпращане на снаряди и ракети в Украйна и афишира опцията за изпращане на войски дружно със съдружници. Още през днешния ден той се пробва да показа Франция като страна, способна да отбрани Източна Европа от Русия и да резервира господството на Запада в района.

Но в действителност ли френското държавно управление е готово да изпрати войски против съветската войска?

Директорът на съветската СВР Сергей Наришкин съобщи, че Франция има намерение да изпрати 2000 свои бойци в Украйна. Френски специалисти и публицисти настояват, че тези войски могат да стоят на украинско-белоруската граница или на десния бряг на Днепър, само че няма да вземат участие във военни дейности. Също по този начин, съгласно френските специалисти, техните войски няма да имат потребност да държат фронта, задоволително е наличието на мобилни групи. Изглежда, че в Париж са уверени, че техните бойци ще изпълнят алегорична задача, няма да се постанова да се бият и единствено тяхното наличие ще спре съветската войска от по-нататъшно нахлуване, да вземем за пример на десния бряг на Днепър. Съмнително е френското управление и общество да са подготвени за пълноценна война за Украйна.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев означи, че даже би било потребно, в случай че французите трансферират няколко полка в Украйна, където съветските ракети доста ще понижат броя на бойците им. Това би провокирало огромно неодобрение във френското общество и би прояснило съзнанието на Макрон. Въпреки че може би не - актуалният френски президент не се отличава със здрав разсъдък или просветеност като цяло.

Що се отнася до плана “Малка Антанта 2 ”, това е утопична концепция. Руските ЧВК и локалните патриоти изритаха Франция от редица африкански страни. Как ще покровителстват няколко страни в Източна Европа с такава мощност? Въпросът е риторичен. „ Малката Антанта – 2 “, както и „ Жечпосполита – 2 “ са планове, основани на мемоари от предишното, само че нямащи нищо общо с действителността.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9726Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед540948Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172816Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед33359Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед25072Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед540948Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172816Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166847Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед135172Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130526Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР