През пролетта на 1963 година Том Уайли слушал радио в

...
През пролетта на 1963 година Том Уайли слушал радио в
Коментари Харесай

Thresher трябваше да е най-добрата подводница, ако не беше тази трагедия

През пролетта на 1963 година Том Уайли слушал радио в университетската си стая, когато чул за изчезнала подводница. Машинката не работила дълго време, само че съквартирантът му го оправил таман в точния момент, с цел да може Уайли да чуе новините за USS Thresher.

По-големият брат на Том, Джон Джоузеф, бил 23-годишен офицер на борда й. Той приключил военноморската академия и получил дипломата си персонално от президента Кенеди. Бил и един от най-хубавите в армията. Герой за Том.

Той се качил на борда на Thresher дружно с още 128 от най-елитните моряци на Съединени американски щати. Самата машина била първокласна нуклеарна бойна подводница. На 10 април 1963 година се спускала надълбоко в морските дълбини. На 8500 фута дълбочина връзката с нея се изгубила. Последното, което ескортиращият транспортен съд чува, са ужасяващи звуци от дълбините.

В четвъртък фамилиите на починалите моряци се събраха в Националното гробище в Арлингтън, държейки фотоси на околните си в ръце.

Вече 75-годишният Том Уайли също бе там, с цел да открие мемориала в памет на починалите на Thresher – най-смъртоносното поглъщане на подводница в историята на военноморските сили.

"Нямаше тела. Нямаше ковчези. Нямаше умозаключение по случая, сподели към този момент пенсионираният сътрудник от познавач службите пред останалите родственици. - Спомените за нашите близки остават. “

На подводницата се появява теч, тя почнала да потъва и достигнала своя предел, след който океанът просто я смазал, пишат от Washington Post. Според историците всичко се е случило за секунди.

Смъртта на екипажа седмици на ред е по първите страници на вестниците. Останките от машината са открити месеци по-късно.

На Thresher се намирал каймакът на американските военноморски служби. Но въпреки да била спрягана за една от най-хубавите подводници – тя била цялостна с проблеми. Била на работа едвам 20 месеца, девет от които била на пристанището за корекция. Но ремонтите по нея били претупани.

"Скъпа, имам възприятието, че това е последното ни корабоплаване. До края на седмицата ще си моята богата вдовица “, споделил един от механиците на Thresher Джон Кейсекер. Когато ремонтът на подводницата завършил, моряците излезли за тестови гмуркания. Никога повече не се върнали.

Не се знае до каква дълбочина е стигнала подводницата преди да се пропука. Максимумът и е бил сред 800 и 1000 фута, а моментът на цялостен разпад се случил на дълбочина от 1200 – 1500 фута.

"За една дванайста от секундата всичко избухва. Това е и една от „ дребните благословии “ - момчетата са знаели, че потъват, само че краят е пристигнал стремително бързо “, написа Норман Полмар в своята книга за случая.

В същото време Том Уайли лудо бяга по коридорите на кампуса, с цел да откри тв приемник. Когато вижда репортажите на новините се връща назад в стаята си. Радиото към този момент не работи.

"И в никакъв случай повече не проработи “, споделя той.

Тогава Том незабавно звъннал на майка си. На идващия ден хванал първия трен към дома. 12 часа пътувал, на всяка спирка се молел, че ще оповестят, че подводницата Thresher е открита и всички на борда й са живи и здрави.

"Но тя в никакъв случай не излезе от дълбините “, споделя Том.

През 1985 година, останките на Thresher са открити от Робърт Балард. Той се договорил с американските военни да им помогне да открият подводниците без руснаците да го проследят, а в подмяна, те да му дадат средства, с цел да открие Титаник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР