През пролетта на 1862 г., една година след началото на

...
През пролетта на 1862 г., една година след началото на
Коментари Харесай

Мистериозните светещи рани от Гражданската война

През пролетта на 1862 година, една година след началото на Американската революция, съюзническите войски напредвали самоуверено в териториите на Конфедерацията по река Тенеси. Към април край Шайло към този момент бил открит лагер в очакване на подкрепления.

На 6 април войските на Конфедерацията атакували ненадейно. Съюзниците съумели да удържат позициите си до идването на подкрепленията. Превъзхождани по бройка с 10 000, бойците на Юга трябвало да се отдръпват.

Битката при Шайло е водена единствено два дни, само че остава в историята като една от най-кървавите по време на Гражданската война. Резултатът от сражението бил 3 000 убити и над 16 000 ранени от страната на Съюза, а общо от двете страни се оповестява за над 23 000 потърпевши. Никой не бил квалифициран за такава кланица, минимум пък докторите.

Ситуацията била в допълнение влошена от изискванията на бойното поле. Битката е била проведена във влажна, блатиста околност. Ранените бойци трябвало да чакат помощ в тиня и застояла вода в продължение на два дни, в които валяло и дъжд. Имунните им системи били съществено отслабени и те трябвало да се оправят с тежките инфекции сами.

Веднага щом се смрачило първата вечер, бойците забелязали нещо доста необичайно. В тъмното раните им светели със светлосин отенък. Никой не знаел какво означавало това.

Когато ранените най-сетне били заведени в лечебни заведения, мистериозната светлина изчезнала. Но странните събития не спрели дотук. Медиците били шокирани, като разбрали, че тези бойци, чиито рани светели предходните дни, оздравявали доста по-бързо от тези, чиито рани не светели.

Започнали да назовават загадъчната светлина Ангелски искра. Тогава не се знаело доста за микроби и инфекции, по тази причина единственото пояснение, което могли да измислят е, че бойците са били допрени от ангели. С течение на времето тази история станала част от локалния фолклор, само че се считало, че тя е просто легенда. Това било по този начин, до момента в който науката не потвърдила, че в действителност е освен това.

Photorhabdus luminescens е бактерия с огромен капацитет за биоконтрол. Може да разболява инсекти и да убива патогенни организми. Нещо повече, това е луминисцентна бактерия, която свети със наследник цвят в тъмното.

Photorhabdus luminescens живее в паразитни червеи, наречени нематоди, които се хранят с ларви на инсекти. За да се хранят, червеите се заравят в гнездото от ларви, по-късно повръщат светещата бактерия, която на собствен ред отделя химикали, които убиват ларвата и всички други микроорганизми, осигурявайки по този метод умерено хранене за себе си и нематода.

Ларвите стартират да светят със светлосин отенък и по този начин притеглят още евентуална плячка. Когато всичко бъде изядено, бактерията още веднъж се намира в червея и целият развой се повтаря. Това е едно много сполучливо съдружничество.

През 2001 година 17-годишният Бил Мартин (Bill Martin), който бил разпален по история и в частност събитията към Гражданската война, посетил със фамилията си мястото, където е била извършена борбата при Шайло. По това време майката на Бил, Филис Мартин (Phyllis Martin), която била академик в американска работа за аграрни проучвания, се занимавала с изследване върху тъкмо този вид светеща бактерия. Тя поощрила Бил да разбере какво е предизвикало светещите рани и каква е връзката им с по-бързото излекуване на бойците.

Бил и един негов съученик основали план, наименуван Светещи рани от Гражданската война. Гимназистите разкрили, че в действителност има три разнообразни варианта на биолуминесцентната бактерия, които създават антибиотици. Те инхибират растежа на други бактерии, които биха предизвикали инфекции, изключително в отворени рани.

Момчетата изследвали почвата и климатичните условия от бойното поле при Шайло и разкрили, че те били прелестни за нематодите. Червеите и техните сътрудници ловували ларви на инсекти и били привлечени по хипотеза към пострадвания и рани.

Имало единствено един проблем. P. Luminescens не може да оцелее на естествена телесна температура. Но обяснението пристигнало скоро по-късно. Дъждът и ниските нощни температури през април провокирали хипотермия у бойците.

По-ниските телесни температури били задоволителна покана за P. Luminescens.  Бактериите се внедрили в ларвите по раните и унищожили всички други патогенни бактерии. Освен това излъчвали и нежна синя светлина. В последна сметка, P. Luminescens  спасили живота на бойците.

Проектът на Бил Мартин и съученика му спечелил първо място на Международния панаир за просвета и инженерство на Intel през 2001 година

Бактериалните инфекции в отворени рани нормално водят до съдбовен край. Но в борбата при Шайло се оказали верните бактерии в вярното време. Двете момчета потвърдили на света, че от време на време ангелите може и да са с микроскопични размери.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР