През пролетта и лятото всички ние се опитваме да се

...
През пролетта и лятото всички ние се опитваме да се
Коментари Харесай

Вече сме в сезона на кърлежите и лаймската болест

През пролетта и лятото всички ние се опитваме да се възползваме от хубавото време и да прекарваме повече време навън. Походи, разходки, къмпинг, пикник на тревата. Всичко това оказва помощ да се отървете от напрежението и да бъдете с околните си хора. Но в това време има риск от заразяване с лаймска болест - зараза, която се предизвика от кърлежи.  

През последните години здравните управляващи все по-често предизвестяват за заплахите за здравето на индивида, произлизащи от кърлежи, както и за рисковата лаймска болест. Това заболяване се предизвиква от спирохети, които се придвижват главно от Ixodes scapularis, кърлежи. Едно захапване може да докара до заболяването.

Симптоми на заболяването

Един от първите признаци на заболяването е поява на кожата на особени червени петна. Ухапването от кърлеж нормално минава от три до тридесет дни. 

Зачервяването нормално се появява на мястото на ухапването, аленото леке последователно става по-голямо. 

Лаймска болест е съпроводена от други признаци: 

- топлота в зоната на ухапаното
- настинка
- главоболие 
- възприятие на отмалялост
- болежка в ставите и мускулите.

 Понякога заболяването на първия стадий визира сърцето и нервната система. 

Ако това се случи, човек може да има и други признаци, като сърдечна аритмия, парализа на Бел (парализа на лицевия нерв), отичане на ръцете и краката, отичане на мозъчните мембрани. 

Не всички кърлежи са носители на заболяването, само че всяко захапване от кърлеж може да носи опасност от зараза. 

 Как се лекува лаймска болест 

Заболяването се третира с подобаващи антибиотици, лекуването продължава от четиринадесет до тридесет дни. Ако болестта не доближи втория стадий, признаците нормално изчезват в релативно къс интервал от време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР