През предстоящата седмица времето до обяд ще е по-често слънчево

...
През предстоящата седмица времето до обяд ще е по-често слънчево
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Очаква ни лудо време – дъждове и гръмотевици ще се редуват с горещини

През идната седмица времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна - с превалявания и гръмотевици, най-вече в планинските региони

Остава висок рискът от местни наводнения в планинските региони и Предбалкана, само че с наклонност да понижава, предвижда

Към датата на сформиране на седмичната прогноза (12.06.) световните модели GFS и EC предвиждат, че към четвъртък и петък се чака югозападен транспорт на по-суха и топла въздушна маса, което стабилизира атмосферата над нашата страна. Валежите тогава ще са на по-малка повърхност, и то най-вече по планините.

Времето в понеделник

През нощта против понеделник над по-голямата част от страната ще доминира облачно време. На обособени места, най-вече в планинските региони и в Дунавската низина, ще паднат проливни превалявания, само че тяхната активност до среднощ ще намалее. Над останалата част от страната преваляванията последователно ще спрат и облачността ще се раздира и понижава.

Минималните температури ще се покачат ще са сред 15° и 17°С. Най-високи чакаме да са стойностите в Горнотракийската равнина и Черноморието - до 18-19°С.

През първия ден от новата седмицата атмосферата още веднъж ще е нестабилна. Денят ще стартира с раздрана облачност, която до обяд ще се вплътнява. След обяд тук-там, най-вече в западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни превалявания. Повече слънчеви часове чакаме над Дунавската низина.

Максималните температури ще се покачат и ще бъдат сред 26 - 28°С, малко по-високи в Северозападна и Югозападна България – до 30°С.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за понеделник.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни. Над посочените региони те ще са най-вече в следобедните часове и ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините: Остава висока вероятността от неочаквани местни наводнения в планинските региони!

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан североизточен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е към 19-20°, на 2000 метра - към 13°.

Времето по Черноморието: През нощта против понеделник облачността ще се задържи забележителна и тук-там е допустимо да превали. Денят ще стартира с раздрана облачност, която ще се впълтни и тук-там ще превали и прегърми, по-значително - в Югоизточна България. Ще духа сдържан вятър от север, само че с наклонност да отслабне. Максимални температури на въздуха 25-27°. Температурата на морската вода - 21-23°.

Прогноза за ФПЧ: Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите: Въздушната маса над полуострова остава мощно неустойчива. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии с условия за дребна градушки, като най-интензивни ще са процесите в Албания, Северна Македония, Южна Сърбия. Почти без превалявания ще е в северозападните региони от полуострова, Източна Румъния и Гърция.

Времето във вторник и сряда

С предстоящото покачване на температурите въздушната маса над Балканския полуостров и над нашата страна ще се дестабилизира.

И през двата дни времето до обяд ще е по-често слънчево или с раздрана купеста облачност, само че следобяд ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на доста места в планинските масиви от Западна и Централна България ще превали временен дъжд.

По-значителни превалявания чакаме във вторник, като още веднъж те ще са в следобедните часове, и то най-вече в Източна България и планинските региони.

Повече слънчеви часове чакаме в сряда над Дунавската низина и Горнотракийската равнина. Минималните температури ще са сред 15° и 17°, а оптималните - сред 27° и 30°.

По-хладно ще се задържи единствено по Черноморието, като там времето ще е с раздрана облачност. Очакваните температури ще са сред 24°-26°С.

Времето в планините и през двата дни ще е уместно за туризъм единствено до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток. Рискът от местни наводнения и почаквания на равнището на речните реки ще понижава.

Времето в четвъртък и петък

Започналото покачване на температурите от четвъртък ще се задържи и през идващите два дни. Причината за горещото време е предстоящ транспорт на по-топла и суха въздушна маса от Северна Африка, която ще увеличи температурите на Балканския полуостров.

Над по-голямата част от България в четвъртък ще доминира раздрана, най-вече междинна и висока облачност, която следобяд ще понижава до слънчево.

Следобед, най-вече в планинските региони от южната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Минималните температури ще са сред 18° и 19°, а оптималните - сред 29° и 31°, а в някои региони в низините и в Дунавската низина - и над 32-33°С. Вятърът ще е от запад.

Времето в петък ще е още по-горещо, с оптимални температури сред 29-33°С. В следобедните часове от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност и на обособени места ще превали и прегърми.

Времето през уикенда

През почивните дни въздушната маса над страната ще е неустойчива.

В събота преваляванията ще са на доста повече места в Западна и Централна България.

Засушаване и по-малко превалявания чакаме в неделя. Температурите ще са сред 30-35°С.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР