През последното тримесечие на 2023 г. темпът на икономическа експанзия

...
През последното тримесечие на 2023 г. темпът на икономическа експанзия
Коментари Харесай

САЩ опроверга слуховете за рецесия с впечатляващ завършек на 2023 година

През последното тримесечие на 2023 година темпът на икономическа агресия в Съединени американски щати се забави, само че забавянето беше по-слабо изразено от предстоящото, което акцентира трайната резистентност на стопанската система.

Според отчета на Министерството на търговията от четвъртък брутният вътрешен артикул (БВП) на Съединените щати – изчерпателен индикатор за икономическото богатство – е повишен с 3.3% на годишна база през последното тримесечие на годината.

Макар и да означи понижение спрямо растежа от 4.9% през предходното тримесечие, той се изравни с данните за растежа преди пандемията и надвиши плануваните от икономистите 2%. Това закъснение се дължеше на постоянните потребителски разноски и увеличените държавни разноски.

В устрема си да ограничи инфлацията Федералният запас интензивно работи за ограничение на икономическата интензивност. От март 2022 година насам Фед увеличи лихвените проценти до 22-годишен връх и ги резервира на това ниво. Въпреки първичните упования за стопански спад и евентуални съкращения заради по-високите разноски по заемите, Фед наподобява реализира това, което назовава “ “.

Въпреки повишението на лихвените проценти наемането на чиновници остава мощно, а безработицата се задържа покрай 50-годишно дъно. Макар че икономическият напредък се забави, потребителите не престават да харчат, а стопанската система на Съединени американски щати се оправи с повишението на лихвените проценти, като фондовите пазари доближиха рекордни стойности.

След пандемичното прекъсване на работа потребителските настройки непроменяемо отразяват скептицизъм във връзка с стопанската система. Въпреки това последните признаци, като да вземем за пример месечният показател на потребителските настройки на Мичиганския университет, който се увеличи с 9.1 пункта до 78.8 пункта, което е най-значителното месечно нарастване от 2005 година насам, допускат евентуално усъвършенстване.

Джоан Хсу, шеф на отдел “ ” в Мичиганския университет, отдава това покачване на потребителското доверие в убеждението, че инфлацията е излязла от релси, и на упованията за повишение на приходите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР