През последното тримесечие икономиката на Турция се охлади, тъй като

...
През последното тримесечие икономиката на Турция се охлади, тъй като
Коментари Харесай

Икономиката на Турция се забавя с повече от очакваното заради ръста на лихвите

През последното тримесечие стопанската система на Турция се охлади, защото централната банка предприе ограничения за стягане на паричната политика след изборите през май - стъпка, която промени настроенията на вложителите, без да докара до срив на растежа.

Според оповестените в четвъртък данни брутният вътрешен артикул се е нараснал с 0,3% по отношение на второто тримесечие при сезонно изгладени данни и данни за броя на работните дни. Това е по-малко от ревизираните 3,3% през предходните три месеца и е по-лошо от всички прогнози в изследването на Bloomberg измежду икономисти, чиято медиана беше 1%.

Известна динамичност се придвижи и на годишна база, като през третото тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт доближи 5,9% по отношение на миналата година, спрямо ревизираните 3,9% през предходния интервал.

Резкият завой от стимулираща политика имаше неотложен резултат върху стопанската система, съобщи преди публикуването на данните Селва Демиралп, професор по стопанска система в истанбулския университет Koc. Друг „ значим фактор, който потиска темпа на напредък през третото тримесечие, е слабото търсене на турския експорт заради забавянето на растежа в Европа “, уточни тя.

Способността на Турция да реализира напредък е значима, защото тя навлиза в последната фаза преди общинските избори през март, които биха могли да смекчат решимостта на политиците, до момента в който инфлацията се форсира над 60%. Преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май сътвори предпоставки за смяна на целите с назначението на нов екип от технократи отпред с министъра на финансите Мехмет Шимшек и шефа на централната банка Хафизе Гайе Еркан.

Икономиката „ се придвижва към по-балансиран състав на растежа “, съобщи Симсек в изказване след отчета с данните.

„ Ще продължим да организираме предвидими и учредени на правила политики, до момента в който инфлацията и дефицитът по настоящата сметка не бъдат трайно понижени и не бъде реализирана макрофинансова непоклатимост “, съобщи Симсек. „ По този метод ще укрепим основата за резистентен висок напредък. “

Перспективата за „ меко приземяване “ на турската стопанска система, възлизаща на 1 трилион $, би била опрощение за Еркан, който твърди, че ценовата непоклатимост е от решаващо значение за устойчивия напредък. Преди назначението ѝ през юни Ердоган години наред организираше политики, които подтикнаха стопанската система за сметка на инфлацията и лирата.

„ В обстановка, в която инфлацията и волатилността са високи, процесът на дезинфлация може да стартира с най-малък компромис за растежа, до момента в който инфлацията спадне до избрани равнища “, съобщи Еркан в тирада в сряда. „ На този стадий задачата би трябвало да бъде да се резервира уверено процесът на дезинфлация. “

Месечните покачвания от юни насам доведоха до съвсем петкратно нарастване на главния лихвен % до 40% през ноември, като единствено през третото тримесечие беше осъществено стягане с общо 15 процентни пункта. Централната банка чака растежът на цените да доближи своя връх през май идната година и да доближи 75%, а през 2024 година да приключи на равнище от 36% по отношение на 65% в края на 2023 година

Въпреки това Турция евентуално няма да изпадне в нескончаем стопански спад, като се има поради, че централната банка в началото предприе еволюционен метод към стягане на политиката и че разликата в производството на страната остава позитивна. Модел, създаден от Демиралп дружно с сътрудници откриватели от университета Koc, демонстрира, че вероятността за криза е по-малка от 20%.

Зад слабите тримесечни резултати на стопанската система стои „ забавянето на вътрешното търсене “, съобщи основният икономист на QNB Finansbank Еркин Исик, чиито прогнози бяха едни от най-точните при прогнозирането на последните данни за Брутният вътрешен продукт.

„ Предварителните индикатори сочат, че умереното закъснение ще продължи и през четвъртото тримесечие “, сподели той. „ Но може да е належащо по-значително закъснение, с цел да се реализира инфлационна вероятност, която да е съвместима с планувания от централната банка път. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР