През последното денонощие в Германия са регистрирани рекордните 50 196

...
През последното денонощие в Германия са регистрирани рекордните 50 196
Коментари Харесай

За първи път в Германия: над 50 000 новозаразени с коронавирус


През последното денонощие в Германия са регистрирани рекордните 50 196 нови случаи на болест с ковид. В някои провинции ситуацията е обезпокоително. Вече се чуват апели за частична наложителна имунизация.

За първи път от началото на пандемията новите случаи на болест с ковид в Германия минаха границата от 50 000 за 24 часа. От института " Роберт Кох " оповестиха, че през последното са се заразили 50 196 души с ковид. Предния ден броят на новозаразените беше малко под 40 000, а преди седмица - близо 34 000 за денонощие.

Близо 100 000 жертви на Ковид-19 в Германия
Редакцията предлага
Заболеваемостта към този момент доближава 249,1 пациенти на 100 000 население в границите на една седмица - този индикатор нараства рекордно за четвърти следващ ден. Значително се е нараснал и броят на умрелите по отношение на Ковид-19: през последните 24 часа са регистрирани нови 235 смъртни случая. А броят на приетите в болница пациенти е повишен от вторник до четвъртък от 4,31 на 4,65 души на 100 000 души население за седмица. Този индикатор е изключително значим, защото е определящ за допустимо стягане на противоепидемичните ограничения. От началото на пандемията в Германия с ковид са се заразили към този момент 4 894 250 души, а умряли с потвърдена връзка с Ковид-19 са 97 198 индивида, сочат още данните на " Роберт Кох ".

Заради тревожното развиване на пандемията Бавария още веднъж разгласи изключително състояние. То дава опция на обособените управляващи и институции да работят координирано за справяне с пандемията. Предишното изключително състояние в Бавария беше анулирано на 4 юни 2021 година.

Министър-председателят на южната немска провинция Маркус Зьодер предизвести, че пандемията се е върнала " със страшна мощ " и прикани партиите, които сега в Берлин договарят за идващото съдружно ръководство на страната, да одобряват незабавен проект за битка с пандемията. " Изправени сме пред тежка зима. Това, което в този момент следим в обособени провинции, е единствено предвестител на това, което чака цялата страна ", съобщи той пред ДПА.

Маркус Зьодер упорства за въвеждането на отчасти наложително имунизиране, изключително за някои рискови специалности - като болногледачите, санитарите и другите медицински служащи. За същото се разгласи и Германският етичен съвет, който поучава немското държавно управление. Чува се и все по-често апелът за ускорение на темповете на слагане на така наречен бустерна доза ваксина.

Саксония - малко имунизирани, доста инфектирани

Много тревожна е картината и в Саксония. Там поради фрапантно нарасналата заболеваемост (три пъти по-висока от междинното за Германия) управляващите взеха решение да затегнат ограниченията. От началото на тази седмица в заведенията за хранене и музеите в тази източна провинция могат да влизат единствено имунизирани и преболедували. Негативният тест към този момент не се признава. Това е така нареченото " 2G-правило ".

В Саксония е изключително невисок - единствено 57 % от популацията на провинцията е изцяло имунизирано (с 2 сложени дози). А таман неимунизираните сега най-много пълнят интензивните отделения на лечебните заведения: изследване на публичната телевизия MDR сподели, че две трети от признатите за интензивно лекуване пациенти в Саксония, Тюрингия и в Саксония-Анхалт са точно неимунизирани хора.

Кметът на саксонския град Бауцен - социалдемократът Александер Аренс - е уверен, че ситуацията може да бъде овладяно единствено в случай че се имунизират повече хора. Той обаче не има вяра, че по-строгите ограничения ще накарат повече хора да се имунизират.

Всеки понеделник в този източногермански град се организират митинги на така наречените инакомислещи (Querdenker). Те показват против противоепидемичните ограничения и имунизациите и се дефинират като последните останали бунтовници против " тиранията ", както назовават немското ръководство.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР