През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали.

...
През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали.
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Възможно е индийският вариант на COVID-19 вече да се разпространява у нас

" През последния месец забележителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от имунизацията. Ако продължаваме в същите темпове, може би след към 2 месеца тази най-критична част от популацията ще бъде предпазена, което ще ни разреши да не прилагаме чак толкоз строги ограничения ”. Това съобщи в ефира на " Събуди се ” служебният здравен министър доктор.

Според него имунизирането е най-сигурният метод да отпаднат ограниченията и изрично отхвърли обвиняванията против него, че е срещу имунизацията. Здравният министър е на мнение, че дефицитът на ваксини, свадите към една от тях и неналичието на здравна осведомителна акция са довели до отрицателното отношение към имунизацията в страната.
 Вирусолог изясни за какво разбрахме със забавяне за съществуването на индийския вид на Коронавирус у нас Вирусолог изясни за какво разбрахме със забавяне за съществуването на индийския вид на Коронавирус у нас
Световният опит демонстрира, че " Делта “ разновидността няма изменена клинична картина. Няма и тежко протичане, само че е доста по-заразен...

" Тази основана психическа настройка е доста мъчно да бъде преодоляна. Сега поставяме старания да организираме здравна осведомителна акция. Получаваме поддръжка от Европейски Съюз, от СЗО, в това число и от медиите, с цел да убедим колкото се може повече хора, че ефикасният метод да се предпазим не е дистанцията или маски, а имунизацията. Сега имаме повече информация за имунизациите, в сравнение с при започване на годината, когато страховете може би са били основателни. Но през днешния ден виждаме, че над 2 млн. души са имунизирани ”, сподели още доктор Кацаров. Той показа, че сега се и дискутира въвеждането на тласъци за имунизация, само че не е привърженик  на сходна концепция.

" Експертите чакат нов пик на ковид през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това какъв брой души са се срещали с вируса. За страдание не е направено нищо такова до този миг ”, изясни Кацаров. Здравният министър ще показа изследване от частна компания, което да даде първична визия за това. Д-р Кацаров е провел диалози с частни софтуерни компании, с които да се организира огромно изследване. Целта е да се съберат данни за срещата на популацията с вируса.

Д-р Кацаров е изискал аналитични отчети, обвързван с PCR проучвания, тестване, имунизация за последната година. Не е разкрил нито един. " Ако не сме наясно къде сме сбъркали през тази година, рискуваме да повторим същите неточности при идната вълна или при идващ вирус ”, счита здравният министър.

" В момента се създава механизъм както във връзка с ограниченията, по този начин и във връзка с влизащите в страната жители. Искам всичко да бъде транспарантно, да има забележими правила, с цел да няма изненадващи заповеди, среднощни конференции. Предварително да бъде ясно при какви индикатори какво ще се случва. Това ще стане в къси периоди ”, изясни доктор Кацаров.
 Проф. Ива Христова: Индийският вид е сериозен, заплахата не е минала Проф. Ива Христова: Индийският вид е сериозен, заплахата не е минала
Твърде е евентуално този случай да остане без други инфектирани, свързани с него. Пациентът се е самокарантинирал. Той се разболява от среща...

Относно установения в страната делта вид на ковид, доктор Кацаров е на мнение, че това е голям риск. Притеснила го късната реакция на здравните управляващи – тестът от мъжа е взета на 5 април, резултатите й станали ясни в средата на юни. Според него повода за това е неналичието на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър упрекна проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

" Напълно е допустимо този вид към този момент да се популяризира. Той към този момент е изолиран в огромна част на страните в Европейски Съюз. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, в случай че открием нови проби. Най-ефективният метод да се предпазим е да се имунизираме. Ако не желаеме нищо да се затваря, просто би трябвало да се имунизираме ”, уточни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР