През последния месец на зимата източното направление на фронта се

...
През последния месец на зимата източното направление на фронта се
Коментари Харесай

От средата на февруари Русия е загубила бойни самолети на стойност над $1 млрд. долара

През последния месец на зимата източното направление на фронта се трансформира в гробище на съветски самолети. През февруари въоръжените сили на Руската федерация се сбогуваха с 13 бойни самолета. И при започване на март, с две. Общо от началото на пълномащабното навлизане на Руската федерация в Украйна агресорът е изгубил 347 самолета, заяви Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.
 
Су-34 са свалени най-вече
През февруари Военновъздушни сили на Украйна унищожиха:
10 изтребителя-бомбардировачи Су-34;
2 изтребителя Су-35;
1 A-50 аероплан за ранно предизвестие и надзор във въздуха.
 
На 1 и 2 март въздушното командване " Восток " удостовери свалянето на още два съветски самолета Су-34. Анализатори от Американския институт за проучване на войната (ISW) означават, че огромните загуби на съветските военновъздушни сили през последните седмици са принудили Русия да понижи авиационната интензивност в цяла Украйна. В същото време точно авиацията, която окупаторът не пести, му разрешава да напредне в посока Авдеевка и отвън нея.
 
 Су-34 Су-34 Източник: Колаж/Главред
Военни специалисти допускат, че украинските бранители употребяват зенитно-ракетни системи С-300, С-200, Patriot или SAMP/T за заличаване на съветски самолети. Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна не назоваха системите, които поразяваха противников цели в небето, само че се обърнаха към западните сътрудници с молба да продължат да обезпечават доставките си.
 
Основната задача на съветския Су-34 е да нанася удари по разнообразни цели: от украинската авиация до наземните уреди в тила. Приблизителната цена на един подобен аероплан е 50 милиона $. Многоцелевият изтребител Су-35 е по-скъп, вариращ от 98 милиона до 104 милиона $. Той е предопределен за прихващане и битка на дълги и близки дистанции. По този метод, съгласно груби оценки, от средата на февруари Русия е изгубила авиация на стойност над $1 милиарда
 
 Унищоженият съветски аероплан А-50 Унищоженият съветски аероплан А-50 Източник: Колаж/Главред
Сред достиженията на Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна към този момент има единствено два свалени самолета А-50. Но даже подобен видимо дребен брой унищожени А-50 (от които са останали една 6 бр., бел. ред.) доста оказа помощ на украинските сили за защита.
 
А-50У е съветски аероплан за ранно предизвестие и ръководство. Цената му е към $500 млн. С негова помощ съветските окупатори управляват офанзивите на ударните си самолети и засичат украинската авиация. Загубата на всеки подобен аероплан е мощен удар по бойните качества на страната агресор.
 
Военните специалисти не изключват, че Русия може да се опита да върне на въоръжение няколко консервирани единици А-50. Обучението на водачи за тях, както и поддръжката на подобен аероплан, са сложни, дълги и скъпи процеси.
 
Украинските OSINT-анализатори от Dnipro означават, че " образно е потвърден фактът на свалянето единствено на два самолета и това е явно, тъй като самолетите са свалени в самия гръб на съветските окупатори ". Но в случай че се погледнат сателитните фотоси от 17 февруари до 2 март, можете да видите, че най-малко 6 изтребители-бомбардировачи Су-34 не са се върнали в съветските военновъздушни бази.
 
Москва не е съобщила публично за загубата на самолетите си. Руските войски постоянно прикриват или признават унищожаването или даже повреждането на военната си техника частично, строго дозирайки тази информация.
Коментари от авиационни специалисти

Експерти разясниха този деен " самолетопад " във Военновъздушни сили на Русия, както и положението на съветската военна авиация в ефира на телевизионния канал FREEДОМ:
 
Валерий Романенко, авиационен специалист, водещ откривател в Държавния музей на авиацията " Антонов " ;
 
Богдан Долинец, специалист по развиването на авиационния пазар, член на Обществения съвет на Държавната авиационна служба;
 
Анатолий Храпчински, специалист в региона на авиацията, заместник-генерален шеф на компанията за произвеждане на съоръжение за електронна война;
 
Костиантин Криволап, авиационен специалист, анализатор.
 
Валери Романенко: Засега Русия има военновъздушни сили, с цел да продължи офанзивите си, само че вероятностите й не са от най-хубавите
След загубата на крайцера " Москва " има загуба на два самолета А-50. По отношение на цената тези загуби са най-малко $800 млн. А-50 съчетава функционалностите на аероплан за въздушно разузнаване и команден пункт. Неговите функционалности са да сканира територията на съперника, да предизвестява и да следи както въздушната, по този начин и наземната конюнктура, да наблюдава полетите на украинските самолети, да насочва личните си самолети против украинските самолети от удобен ъгъл, да слага зенитно-ракетните системи в бойна подготвеност при опит за удар по съветска територия и други сходни задания. А самолетите Ил-22, които от време на време се движат в тандем с А-50, управляват сухопътните войски и обезпечават връзка да вземем за пример сред Генералния щаб и подразделенията, които са на фронтовата линия. Тоест, разнообразни задания.
 
На Русия й останаха 6 настоящи самолета А-50, пет от тях са усъвършенствани А-50У. Но нужни ли са тези самолети? Първият аероплан е свален на 120 километра от фронтовата линия. След това маршрутът е изместен на 100 километра във вътрешността в съветска територия. Вторият аероплан към този момент е бил свален на разстояние 220 километра от фронтовата линия. Тоест, маршрутът би трябвало да бъде преместен още веднъж. И по този начин, какво ще видят тези самолети тогава? Няма смисъл да ги употребявате въобще, проучва Романенко.
 
Руската федерация към момента разполага с към 110-115 самолета Су-34, към 120 самолета Су-35 и минимум 100-110 самолета Су-30. Това са най-новите типове. Плюс куп осъвременени остарели видове Су-27М и Су-24. И тук прибавете към 120 щурмови самолета. Това е общият брой на самолетите. А в региона на бойните дейности към момента има обособени подразделения и ескадрили от обособени полкове, които имат летища в Далечния изток, в Централна Азия.
 
Засега съветските военновъздушни сили разполагат с задоволително самолети, с цел да продължат офанзивите за известно време. През последната година те съумяха да построят 26-28 нови бойни самолета. Военното учебно заведение обячава водачи, а младите лейтенанти към този момент сядат да ръководят Су-34. Но всичко това е краткотрайно. Ако това (свалянето на самолетите, бел. ред.) продължи още няколко месеца, тогава те (руснаците, бел. ред.) ще имат обезпечени проблеми. Защото елементи, които губят повече от 40% от летателния си състав, се смятат за небоеспособни.
 

 
Богдан Долинец: " Мъглата на войната " (по Клаузевиц, бел. ред.) за Русия се разшири
След унищожаването на втория А-50 съветските полети над Азовско море са спрени. Има няколко фактора, които дефинират системата, употребена от въоръжените сили на Украйна. Първо, системата разрешава, наред с други неща, да се откриват средства за противовъздушна защита и по този метод в действителност " мъглата на войната " стана доста по-голяма. Сега за Русия е по-трудно да откри и локализира разполагането на системи за противовъздушна защита, да заобиколи тези региони и да ги унищожи.
 
Второ, Су-34 постоянно се употребяват за изстрелване на по този начин наречените управляеми бомби. Увеличаването на интензивността на потреблението на тези въздушни бомби стартира с началото на боевете на територията на Авдеевка и по принцип продължава. Достатъчно високата компактност на тези самолети дава опция да бъдат унищожени по-ефективно.
 
И третият доста значим фактор е потреблението на системи за противовъздушна защита на далечни дистанции непосредствено в региона на военните дейности. Ако по-рано те използваха значителен брой системи за покриване на главната инфраструктура и огромните градове, най-вероятно някои от тези системи бяха доста покрай фронтовата линия, което направи допустимо влизането в обсега на деяние за заличаване на един или различен аероплан.
 
Цената на самолетите Су-34 може да доближи десетки милиони долари, според от конфигурацията, серията и така нататък Но като цяло цената на един боен аероплан е сред $50 и $70 млн.. Ако това е сериен аероплан, тогава, несъмнено, може да има изключение, само че като предписание самолетът не коства по-малко от $30-$40 млн.
От друга страна, в случай че приказваме за най-новите Су-34 и Су-35, тогава би трябвало да разберем, че Русия няма толкоз доста от тези самолети. Към началото на годината се знаеше, че на въоръжение са към 115 Су-34 и същият брой Су-35.
 
Доставката на съставни елементи и микрочипове е задоволително затруднено, а запасите в складовете са изчерпани. Освен това част от запаса е нужен за подкрепяне на съществуващия флот. Кремъл планираше да създаде 138 единици самолети Су-57 до 2022 година. Но в действителност руснаците съумяха да произведат единствено 11 самолета, което е повече от 10 пъти по-малко от плануваните числа. Подобна е обстановката и при други марки и модели самолети. Въз основа на резултатите от 2024 година най-вероятно ще забележим или понижаване на броя на производството на самолети, или че той остава на същото равнище.
 

 
Анатолий Храпчински: Русия към момента може да създава Су-34, само че не и да ги модифицира
" Руснаците интензивно се пробват да обстрелват с КАБ (управляеми авиобомби) украински позиции и по тази причина техните самолети летят доста близо и поемат опасности. Видяхме по какъв начин се организираха борбите за Авдеевка – това е просто потоп от КАБ. Те не престават такава тактичност на битка и по тази причина попадат под дейностите на нашата противовъздушна защита. Освен това нашите Военновъздушни сили съумяха да укрепят опциите си доста по-добре с помощта на западното съоръжение и системи, които бяха интегрирани със старите руски системи. И, несъмнено, бих споделил, че това несъмнено е доста добра работа на нашите Военновъздушни сили.
 
По принцип Русия към момента може да създава огромен брой Су-34 заради обстоятелството, че е цялостна с съставни елементи, създадени през 80-те години. Това значи, че някои технологии към момента са останали в Русия. Разбира се, има елементна база, която се попълня за сметка на задграничните компании. Елементи се озовават в съветски самолети без знанието на индустриалните компании. Бих обърнал внимание и на КАБ – елементарни бомби, на които крилата се преобразуват от елементарни машини с ЦПУ (с цифрово управлениеq бел. ред.), които по принцип даже не се смятат за артикули с двойна приложимост. Руснаците към този момент са се захванали да вършат крила за тези бомби от елементарни машини с ЦПУ, които по-късно хвърлят по Украйна.
 
Що се отнася до производството на Су-34, те не могат интензивно да го развиват. От открити източници е известно, че през 2023 година са създадени не повече от 5 самолета. По принцип Украйна е свалила броя на самолетите, които Русия е построила за 5,5 години. Това са несравними загуби. Но към момента има доста работа за извършване, с цел да се отстрани изцяло способността на Русия да употребява този вид изтребители.
 
Русия изпитва проблеми с водачите още от сирийската интервенция. По това време министърът на защитата Сергей Шойгу интензивно се застъпваше за увеличение на набирането на водачи. Повече от 250 души са починали по време на пълномащабната съветска инвазия в Украйна. Затова можем да кажем, че тези водачи, които са можели да преподават, са били убити. Убити са инструктори, които са можели да предадат трудовия си опит. Кой преподава в този момент? Ако приказваме за неспособността на водачите, това ще понижи опциите на съветската авиация, тъй като няма да има кой да лети на тези самолети, даже и тези, които остават.
 

 
Константин Криволап: В Русия липсват водачи
" Да кажем, че разконсервират остарял модел А-50 с големи екрани вътре, радиотръби и доста жици. Ами екипажът? В неотдавна сваления А-50 починаха 10 души. Петима членове на екипаж, който пилотира и петима души бяха оператори на радари. Тоест, хората там работят до безсилие. Така че даже и да сглобят А-50, с кого ще го изпълнят? Необходимо е да се разбере манталитета и психическата конструкция на командира на полка. Руската войска, сходно на руската войска, беше доста подчинена и имаше доста отвесно послушание.
 
Полковите командири имат шахматна дъска над бюрото си, на която написа какъв брой самолета имат и какъв брой водачи имат. Това са всички единици. Свален е аероплан, минус една бойна единица, става нула. Свален е водач, минус една бойна единица, става нула. Ако не е извършил задачата, тъй като водачите му не са изхвърчали, то това си е негов проблем, а в случай че няма аероплан или водач, то това не е негов проблем, а тези, които е трябвало да му го обезпечат - Министерството на защитата, висшите звена и прочие.
 

 
Пилотите осъзнават, че в действителност са превърнати в " пушечно месо "
Но те се съгласиха, че ще имат високи заплати, ще летят, ще натискат бутони, педали, по-късно ще идват, ще бъдат уважавани хора, ще бъдат канени в учебни заведения за военни тържества, ще вземат децата си от детската градина и ще живеят естествен живот. Вместо това те могат да бъдат заровени на следващия ден. Така не са се разбирали. Така че, преди всичко, това е митинг, и второ, това е просто ужасно, никой не желае да почине.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР