През последните три месеца стотици млади момичета, посещаващи различни училища

...
През последните три месеца стотици млади момичета, посещаващи различни училища
Коментари Харесай

Необясними отравяния с газ на ученички в ирански училища

През последните три месеца стотици млади девойки, посещаващи разнообразни учебни заведения в Иран, бяха изумени евентуално от нездравословни газове, нахлуващи в класните им стаи , като някои от тях е трябвало да бъдат лекувани в болница, предава Асошиейтед Прес.

Длъжностни лица в началото отхвърлиха тези произшествия, само че в този момент ги разказват като умишлени офанзиви, включващи към 30 учебни заведения, разпознати в отчети на локални медии, като някои спекулират, че те може да са ориентирани към опит за затваряне на учебни заведения за девойки в страната.

Съобщенията за тези офанзиви идват в внимателен миг за Иран, който към този момент е изправен пред месеци на митинги след гибелта на Махса Амини през септември след ареста ѝ от моралната полиция на страната.

Властите не са показали имена на обвинени, само че офанзивите породиха опасения, че други девойки могат да бъдат отровени, явно единствено поради желанието им за обучение - нещо, което в никакъв случай не е било оспорвано през последните над 40 години след Ислямската гражданска война от 1979 година Властите в Иран също приканват талибаните в прилежащ Афганистан да върнат девойките и дамите в учебните заведения и университетите.

Първите случаи бяха обявени в края на ноември в град Кум , на към 125 километра югозападно от столицата на Иран Техеран. В града, считан за свят от шиитите, студентки от консерваторията се почувстваха зле през ноември. Същото се повтори през декември.

Следват други случаи, като децата се оплакват от главоболие, сърцетуптене, възприятие на унесеност или краткотрайна неспособност за придвижване. Някои разказват, че са усетили миризма на мандарини, хлор или почистващи препарати.

Първоначално управляващите не свързват случаите. В Иран през зимата температурите постоянно падат под нулата през нощта. Много учебни заведения се отопляват с природен газ, което води до спекулации, че момичетата може а да са били отровени с въглероден окис. Министърът на образованието на страната в началото отхвърли информациите като " клюки ".

Но засегнатите учебни заведения образоваха единствено млади дами , подхранвайки съмнението, че не става дума за инцидентни произшествия. Последва най-малко един случай в Техеран, по-късно отново в Кум и Боруджерд. Поне едно учебно заведение за момчета също е наранено.

Постепенно формалните лица започнаха да одобряват изказванията съществено . Главният прокурор на Иран подреди следствие, заявявайки, че " има благоприятни условия за умишлени незаконни дейности ". Съобщава се, че Министерството на разузнаването на Иран също е почнало следствие.

В неделя иранската държавна осведомителна организация IRNA разгласява голям брой истории с публични лица, признаващи обсега на рецесията.

" След няколко отравяния на възпитаници в учебни заведения в Кум беше открито, че някои хора желаят всички учебни заведения, изключително учебните заведения за девойки, да бъдат затворени ", цитира ИРНА Юнес Панахи, заместник-министър на опазването на здравето.

Говорителят на здравното министерство, Педрам Пакайен, сподели, че причните за разболяванията не се дължат на вирус или бацил . Засега обаче повода за тези всеобщи отравяния остава неразбираема.

Али Реза Монади, член на националния парламент, който взе участие в комисията по обучение, разказа отравянията като " умишлени ".

Родителите към този момент са изтеглили учениците си от класовете , като на процедура са затворили някои учебни заведения в Кум през последните седмици, съгласно отчет на Shargh, новаторски новинарски уеб страница, основан в Техеран.

Нападения против дами са се случвали в предишното в Иран, най-скоро с вълна от офанзиви с киселина през 2014 година към Исфахан, за които се счита, че са осъществени от твърдолинейни последователи, ориентирани към дамите поради това по какъв начин са облечени. Но даже в хаоса към Ислямската гражданска война, никой не е пречил на ученичките да посещават часовете.

Джамилех Кадивар, изтъкнат някогашен депутат-реформатор и публицист, написа в техеранския вестник Ettelaat, че към 400 възпитаници са се разболели от отравянията.Тя предизвести, че зад офанзивите може да стоят " подривни опозиционни " групи. Въпреки това тя също по този начин повдигна опцията за " вътрешни екстремисти ", които " целят да заменят Ислямската република с халифат или ислямско емирство от талибански вид ".

Тя цитира хипотетично официално съобщение от формация, наричаща себе си Fidayeen Velayat , в което се твърди, че " образованието на девойки се счита за харам " и заплашва да " популяризира отравянето на девойки в цялостен Иран ", в случай че учебните заведения за девойки останат отворени .
 Среднощни митинги в Иран
Среднощни митинги в Иран

Последните седмици те бяха очевидно намалели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР