През последните три месеца инвеститорите нямаха много време за размисъл.

...
През последните три месеца инвеститорите нямаха много време за размисъл.
Коментари Харесай

Инвеститорите се връщат в битката с нарастващите лихви

През последните три месеца вложителите нямаха доста време за размисъл. От март насам, след рецесията в Sillicon Valley bank (svb), пазарите трябваше да преценяват първо дали един американски заемодател ще се срине (да), по-късно други (да, за благополучие единствено няколко), по-късно дали болестта ще се популяризира в чужбина (само до Credit Suisse). С придобиването на First Republic, още една районна банка, на 1 май изглеждаше, че краят на банковите сривове е близо. Но до тогава към този момент трябваше да се безпокоим дали американските политици ще хвърлят международните пазари в безпорядък, като не изпълнят отговорностите си по суверенния си дълг. Когато тази публикация беше оповестена, наподобява, че те най-сетне са решили да не го създадат, в случай че договорката сред президента Джо Байдън и Кевин Маккарти, републиканския ръководител на Камарата на представителите, бъде утвърдена от Конгреса.Цялото това трагично зрелище даде на пазарите някаква отмора - предложи отделяне от непрекъснатото разсъждение върху това какъв брой високи лихвени проценти ще би трябвало да се изискват, с цел да се потуши инфлацията. От момента, в който Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти през март предходната година, малко неща са били толкоз значими за вложителите. Но след рухването на SVB въпросът не беше какъв брой е подготвен да направи Фед, с цел да се бори с инфлацията; беше какъв брой доста може да се наложи да направи, с цел да стабилизира финансовата система.

През последните три месеца вложителите нямаха доста време за размисъл. От март насам, след рецесията в Sillicon Valley bank (svb), пазарите трябваше да преценяват първо дали един американски заемодател ще се срине (да), по-късно други (да, за благополучие единствено няколко), по-късно дали болестта ще се популяризира в чужбина (само до Credit Suisse). С придобиването на First Republic, още една районна банка, на 1 май изглеждаше, че краят на банковите сривове е близо. Но до тогава към този момент трябваше да се безпокоим дали американските политици ще хвърлят международните пазари в безпорядък, като не изпълнят отговорностите си по суверенния си дълг. Когато тази публикация беше оповестена, наподобява, че те най-сетне са решили да не го създадат, в случай че договорката сред президента Джо Байдън и Кевин Маккарти, републиканския ръководител на Камарата на представителите, бъде утвърдена от Конгреса.

Цялото това трагично зрелище даде на пазарите някаква отмора - предложи отделяне от непрекъснатото разсъждение върху това какъв брой високи лихвени проценти ще би трябвало да се изискват, с цел да се потуши инфлацията. От момента, в който Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти през март предходната година, малко неща са били толкоз значими за вложителите. Но след рухването на SVB въпросът не беше какъв брой е подготвен да направи Фед, с цел да се бори с инфлацията; беше какъв брой доста може да се наложи да направи, с цел да стабилизира финансовата система.

Сега вниманието се обръща още веднъж към лихвените проценти. Те отново се покачват. В началото на май доходността на двегодишните облигации на Съединени американски щати, които са изключително чувствителни към упованията за смяна в паричната политика на Фед, падна до 3.75%. След това се усили до 4.4%, откакто чиновници от Федералния запас оповестиха на публицисти, че преглеждат опцията да покачат лихвените проценти още повече от настоящото ниво от 5-5.25%. Търговците на бъдещи договори, свързани с лихвените проценти, които до неотдавна чакаха намаляване на лихвените проценти в границите на месеци, също са се пренасочили и залагат на покачване.

Новите настроения на пазара може да се усетят и отвън Съединени американски щати. Във Англия някогашни банкери предизвестяват, че референтната рента на Централната банка на Англия може да се увеличи до 6% от настоящите 4.5%. Доходностите на държавните облигации се доближават до равнищата от предишния септември, които по време на огъня и пазарното разтърсване бяха достигнати единствено при пожарни разпродажби.
Реклама
За Джером Пауъл, ръководителят на Федералната аварийна система, това може да е облекчение. В началото на март той, наподобява, съумя да убеди вложителите, че централната банка има намерение съществено да увеличи лихвените проценти и да ги поддържа на високо ниво. Той и сътрудниците му споделят това в продължение на месеци; търговците се пробват да разгадаят техните планове. Но след това нещо се обърна в душeвността на пазара и вложителите най-сетне одобриха същите упования за лихвите, каквито очакваше Фед. След няколко дни пристигна банкова паника и те отхвърлиха залозите си толкоз бързо, колкото и влоговете бягаха от SVB. Фактът, че пазарът в този момент се приспособява към гледната точка на Фед за света, се смята за победа за валутните стражи.

Връщането на повишаващите се лихвени проценти наподобява по-зловещо за вложителите. Вярно, част от историята е, че стопанската система се показва по-добре от предстоящото при започване на годината и несъмнено по-добре от това, което донесоха опасенията, когато банките започнаха да двоумят. Все отново по-голямата част от историята е, че инфлацията се оказа ненадейно устойчива. Към април " главните " потребителски цени в Съединени американски щати, които изключват храната и силата, бяха с 5.5% по-високи от преди година. Въпреки че рецесията е избегната или отсрочена, малко на брой плануват ослепителен напредък. При тези условия повишаващите се лихвени проценти са нездравословни за акциите и облигациите. Те притискат акциите, като покачват разноските за заеми на компаниите и понижават настоящата стойност на бъдещите облаги. В същото време цените на облигациите се понижават, с цел да се изравнят с доходностите, които вървят на пазара.

Това значи ли, че ще настъпи още един провал в жанр 2022 година? Определено не на пазара на облигациите. Миналата година Федералната аварийна система увеличи лихвите си с повече от четири %. Допълнително покачване с четвъртина или две през тази година няма да има същото влияние.

Акциите обаче имат две уязвимости. Едната е, че огромна част от фондовия пазар изчерпа инерцията си преди много време. Индексът S&P 500 на огромните американски компании се е повишил с 10% тази година, само че целият растеж се дължи на най-големите седем софтуерни компании, които, наподобява, са захласнати от изкуствения разсъдък. Този стеснен и воден от сентимент растеж може елементарно да бъде извърнат. Втората накърнимост на пазара е доходността от облагите на акция, които оферират бърз, само че сложен път към по-голяма евентуална възвращаемост. Доходността на S&P 500 в този случай е 5.3%. Това значи, че акционерите поемат риска да имат акции с предстояща рентабилност, която Фед скоро може да предложи безрисково. Бъдете нащрек за още драма.
Реклама Свързани публикации Apple показа своите първи суперскъпи очила с обогатена действителност 6 юни 2023, 13:37 ЕЦБ се тормози за банките, в случай че фондовете изтеглят средствата си 3 юни 2023, 11:11
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР