През последните три години пазарът на ваканционните имоти в България

...
През последните три години пазарът на ваканционните имоти в България
Коментари Харесай

Отключва се пазарът на ваканционни имоти у нас

През последните три години пазарът на ваканционните парцели в България се отключи поради желанието на доста българи да влагат по Черноморието и в Банско, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев.

Отчетените растежи на броя на покупко-продажби за този интервал, да вземем за пример за Несебър, " изстреля " общината на четвърто място в България след София, Пловдив и Варна, и тя дори изпревари Бургас.

Ниските цени на ваканционните парцели разрешиха на доста хора да придобият жилища с капиталова цел или с цел да работят от разстояние. Това обаче рефлектира върху цените на ваканционните парцели и те към този момент се приближават до 900-1000 евро за квадратен метър в някои курорти.

За тези пазари данните за първото шестмесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната година демонстрират спад в броя на покупко-продажбите. Намаляват покупко-продажбите в Балчик, Бяла, Каварна, Несебър, Поморие, Царево, Банско. От по-големите пазари на ваканционни парцели единствено в Разлог има растеж от 4 на 100 на покупко-продажбите.

По отношение на интереса на задграничните купувачи към покупка на ваканционни парцели специалистът уточни, че към този момент не може да се открои съответна група, както това беше преди години - Англия, Русия, ненапълно Германия. Сега покупко-продажбите с чужденци не трансформират значително наклонността на този пазар. На пазара на ваканционни парцели, по традиция от последните няколко години, дейни са най-вече българските купувачи.

Като цяло обаче, макар по-слабите данни по отношение на 2022 и 2021 година, за последните 15 години за някои от пазарите това е една от най-силните години по брой покупко-продажби, разяснява специалистът и даде образец с Варна, за която това е втората по мощ година, даже надминаваща резултатите от 2021 година Експертът обаче чака до края на годината наклонността да се обърне.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР