„През последните три години броят на нападенията от мечки върху

...
„През последните три години броят на нападенията от мечки върху
Коментари Харесай

Набезите на мечки в Смолянско зачестяват: През 2020 г. са 80, на следващата - 188

„ През последните три години броят на нападенията от мечки върху имущество и животни се усилва. През 2019 година сме имали към 108 такива случаи, през 2020 година – към 80, а през 2021 година към този момент стават 188 “, сподели регионалният шеф на Смолян Емил Хумчев пред bTV. Повод за изказването му е решението на жителите на Чепеларе, че ще стачкуват след появяването на мечка вграда. От регионалната администрация сигнализираха, че популацията на предпазения тип към този момент е мощно стеснителен. От събота вечерта животното не се е появявало в Чепеларе, откакто преди този момент унищожи кошери на двама стопани. Те упорстват за по-сериозни ограничения, даже и отстрел на животните.

„ Те са предпазен тип, а ние?”, попитаха риторично стопаните. Областният шеф на Смолян Емил Хубчев разяснява, че две министерства са алармирани за обстановката.

„ От края на месец февруари започнахме да получаваме редица сигнали в цялата област за появяването на кафява мечка, която нанася вреди най-много върху имуществото и стопанствата на хората “, добави той.

Няма нападнати хора, само че локалната власт е извънредно обезпокоена, тъй като този тип стартира от ден на ден да навлиза в обитаемоте места. Затова и министрите на земеделието и на околната среда са осведомени за казуса. Хумчев съобщи, че преди всичко е необходим мониторинг, с цел да се откри дали популацията на мечките се е нараснала. Също по този начин желаят повече права на районните служби, с цел да се реагира по-бързо. Не на последно място е нужна и смяна в нормативната уредба, с цел да се вземат съответни ограничения и хората да се успокоят.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР