През последните три години броят на извършените от деца противообществени

...
През последните три години броят на извършените от деца противообществени
Коментари Харесай

От сайт до кампания срещу алкохола - какво прави МВР за детската престъпност

През последните три години броят на осъществените от деца противообществени прояви и закононарушения стои съвсем на едно и също равнище. Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев, в който да изредени и ограниченията на полицията за понижаване на детската престъпност.

Според данните на Министерство на вътрешните работи през 2015 година противообществените прояви и закононарушенията, осъществени от деца са 5609, през 2016 година те са 6055, а през предходната година - 6033. Министърът дава информация и за заведените през съответната година в детска педагогическа стая - профилирани заведения, които вземат участие в предварителната защита на престъпността и противообществените прояви, осъществявани от малолетни и малолетни.

В тази статистика също няма огромна разлика през годините. За 2015 година са били 9993, от които новозаведените са били 2497. През идната година - 9601, от които 2425 са били новозаведените. А за предходната година - 9663, от които 2749 - новозаведените.

В отговора си Радев изяснява наредбите на Наказателния кодекс, съгласно който децата под 14 години не носят наказателна отговорност за осъщественото от тях, а тези сред 14 и 18 години - единствено в случай че са могли да схванат свойството и смисъла на действието и да управляват постъпките си. Ненавършилите 14 години могат да бъдат причинители единствено на противообществени прояви.

Министърът твърди, че

полицейски чиновници по " детска престъпност " в Министерство на вътрешните работи

работят по предварителна защита и противопоставяне на детската престъпност на съображение Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за битка против противообществени прояви и голям брой национални и интернационалните актове за работата с деца.

Двете съществени превантивни стратегии са националната

" Работа на полицията в учебните заведения " и " Детско полицейско ръководство ",

които са почнали надлежно през 2000 година и 2016 година Целите на първата стратегия за генералната предварителна защита, създаване на модели за безвредно държание у децата, основаване на позитивно отношение към полицията и активността ѝ и запознаването на подрастващите с първични обикновени правни знания, съгласно възрастта им. В това е включено и запознаване с отговорността, която носят като причинители на закононарушения. През предходната година в границите на тази стратегия са били изнесени 8195 лекции.

По втората стратегия са разкрити 202 " Детски полицейски ръководства ", в които се образоват 4393 деца на възраст сред 8 и 12 години. С образованието се цели да се опази живота, здравето, правата и имуществото на децата, да се образуват умения и привички за вярно държание в разнообразни обстановки, непоносимост към незаконните похищения, намаление на престъпността и противообществените прояви, осъществявани от и против тях, както и създаване на гражданска позиция и усилване на доверието им към институциите, изяснява Радев.

Към Министерство на вътрешните работи има и

специфична интернет страница " Детска сигурност "

за предварителна защита на насилието против деца и противопоставяне на детската престъпност. Основната цел на уеб страницата е да запознае подрастващите с техните права и отговорности, главните правила за персонална сигурност, с модели на държание в конфликтни обстановки, както и да даде налична, потребна и настояща информация на експертите, работещи с деца.

През предходната година са публикувани и

400 хиляди брошури

за предварителна защита на използването на алкохол, цигари и опиати, препоръки по какъв начин да работят децата в интернет, както и препоръки към родители, добавя вътрешният министър.

Освен това за предварителна защита на използването на алкохол и опиати при започване на тази образователна година в пет регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи

е извършена акция " Не продаваме алкохол на малолетни ".

Полицаите са раздавали рекламни материали и са провели разяснителни беседи със притежатели и шефове на търговски обекти, наоколо до образователни заведения.

" За застраховане сигурността и сигурността на децата и за ограничение на незаконните похищения от и против тях, ежемесечно се организират

полицейски интервенции в регионите на образователните заведения

и на публични места. През 2017 година са осъществени 9211 инспекции ", приключва вътрешният министър.

Радев изясни по време на парламентарния надзор тази седмица, че отговорността не е единствено на Министерство на вътрешните работи, а и на учебните заведения, родителите и обществото. Според него популяризираните от Министерство на вътрешните работи брошури не са за подценяване, само че имало други начини, които трябвало да са грижа на фамилията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР